Cover voor 11 tips om de actieradius van je elektrische auto te vergroten

11 tips om de actieradius van je elektrische auto te vergroten

Zo haal je de hoogste actieradius uit je elektrische auto

Hoe haal je de meeste kilometers uit het accupakket van je elektrische auto? Oftewel: hoe vergroot je de actieradius? Lees het artikel hieronder voor handige tips! Zo hoef je minder vaak bij te laden en zit je relaxter achter het stuur.

1. Rijd niet te hard

Snelheid heeft een groot effect op je energieverbruik. Hoe harder je rijdt, hoe hoger het verbruik. Rijd je 130 in plaats van 100 kilometer per uur, dan kan je verbruik al toenemen met 30 tot 45%. En met een verlaging van 100 naar 90 kilometer per uur kan je vaak al 10% zuiniger rijden.

Qua reistijd scheelt het vaak maar een paar minuten, omdat je makkelijk op een constante snelheid rijdt en onderweg minder vaak hoeft bij te laden. Ook is het veiliger omdat je meer tijd hebt om risico’s te herkennen en te reageren.

2. Ga voor regeneratief remmen

Een elektrische auto kan energie deels terugwinnen met regeneratief/recuperatief remmen, omdat de motor dan wordt gebruikt als dynamo. Dat doe je door het gaspedaal los te laten. De auto vertraagt dan flink en tegelijkertijd laadt de accu iets op. Je kan het gaspedaal ook half loslaten om iets te vertragen. Dit remmen en versnellen alleen met je gaspedaal wordt ook wel one-pedal-driving genoemd.

Tip: Vaak kan je in je elektrische auto de regeneratiestand instellen. Je voelt dan dat je auto sterker of minder sterk afremt als je het gaspedaal loslaat. Hoe sterker je auto afremt, hoe meer energie je terugwint.

3. Kijk vooruit en anticipeer op het verkeer

Probeer zo soepel mogelijk te rijden, houd genoeg afstand tot andere auto’s en kijk goed vooruit. Zo kan je langer op constante snelheid rijden en optimaal gebruikmaken van regeneratief remmen, door op tijd te reageren op het verkeer om je heen en vroegtijdig het gaspedaal los te laten bij een kruispunt of stoplicht.

4. Trek niet te snel op

Trek steeds geleidelijk weer op. Zo geef je de auto een beetje meer tijd om op snelheid te komen en verbruik je minder energie.

5. Gebruik de cruise control

Maak zoveel mogelijk gebruik van de cruise control. De cruise control zorgt voor een constante snelheid. Hoe constanter je snelheid, hoe lager je verbruik.

6. Rij in de eco-stand

De meeste elektrische auto’s hebben een eco-modus of spaarstand om het energieverbruik te verlagen. De airco of verwarming worden bijvoorbeeld in een energiezuinige stand gezet of uitgeschakeld of de gasrespons neemt af. Zo haal je de meeste kilometers uit je accu.

7. Koel of verwarm je auto tijdens het opladen

Koel of verwarm je auto voordat je vertrekt aan de laadpaal. Vaak kan je dit in de app van je auto regelen. Zo verbruikt je auto de energie via de laadpaal en niet uit je accu. Ook is je accu op optimale temperatuur voor vertrek.

8. Check maandelijks je bandenspanning

Een band met onvoldoende spanning heeft een hogere rolweerstand, waardoor je verbruik hoger ligt. Let dus op je bandenspanning. Wij raden je aan om dit maandelijks te checken. Dat is óók belangrijk voor je eigen veiligheid! Met de juiste bandenspanning heb je beter grip op de weg en een kortere remweg.

9. Stel je navigatie in op de zuinigste route

Gebruik je de navigatie? Stel je navigatie in op de zuinigste route, als die optie beschikbaar is. Dat is bijvoorbeeld een route waar de doorstroming beter is. Zo hoef je minder vaak te accelereren en rijd je soepeler op een constante snelheid.

10. Haal extra gewicht uit je auto

Hoe zwaarder je auto is beladen, hoe meer je verbruikt en des te lager je actieradius. Haal dus overbodige bagage, dakkoffers en andere spullen die je niet gebruikt uit je auto.

11. Leer je auto kennen

Het is heel normaal dat je jouw nieuwe elektrische auto even moet leren kennen. Het is handig om bekend te raken met alle opties om energiezuiniger te rijden. Zo kan je het meeste uit je accupakket halen én zit je relaxter achter het stuur. Veel elektrisch rijplezier!