Autoleaseman

Nieuws

Dec 22, 2021

Autobranche in revolutie: ‘Traditionele autodealer sterft uit’

Foto ter illustratie.

In 2030, als de laatste nieuwe auto op benzine is verkocht, zal het gros van de nieuwe auto’s online worden verkocht. De traditionele dealer met showroom en werkplaats sterft uit.

Dat verwacht KPMG in een onderzoek gebaseerd op interviews met 1100 bestuurders uit de automobielsector wereldwijd. Nu wordt in Nederland nog maar 5 procent van de auto’s online gekocht, maar dat gaat snel veranderen. Daarmee zal ook de rol van de traditionele autodealer veranderen.

Wie nu een nieuwe auto zoekt, maakt op internet al een shortlist. Het bezoek aan de dealer is om te onderhandelen over de prijs en om de knoop door te hakken. Met de elektrificatie van auto’s is de dealer veel minder belangrijk. En minder vaak nodig voor onderhoud.

63 procent van de Europese autofabrikanten voorziet dat 40 tot 80 procent van de auto’s rechtstreeks bij de fabrikant wordt aangeschaft, meldt de Automotive Executive Survey van KPMG. Kopen en leasen van auto’s krijgen bovendien steeds meer concurrentie van abonnementsvormen om auto’s te delen, zo verwachten acht van de tien ondervraagde bestuurders.

Winstgevend

De autobranche zit middenin een revolutie en daar komt de huidige chipcrisis nog bij. Minder dan de helft van de Europese ondernemers vertrouwt op een winstgevende automobielsector in de komende vijf jaar, gelet op de aanhoudende daling van het aantal autoregistraties in Europa.

,,De auto-industrie heeft de afgelopen 130 jaar niet zoveel veranderingen ondergaan als nu. Toetredende big tech bedrijven, online autoverkoop en de snelle adoptie van elektrisch rijden zetten de industrie op zijn kop. Autofabrikanten moeten hun verdienmodellen aanpassen en flink gaan investeren in hernieuwde digitale klantervaringen,” zegt Loek Kramer, Partner Automotive bij KPMG in Nederland.

Google en Apple werken aan zelfrijdende auto’s en die technologiereuzen willen ook in andere merken de besturingssystemen leveren. Tal van Chinese merken staan op de drempel van Europa met hun auto's die voornamelijk online zullen worden verkocht.

Bron: AD

WAAROM AUTOLEASEMAN

  • Altijd de beste autodeal
  • Altijd de beste offertes
  • Autoleaseman denkt vanuit jouw budget
  • Snel contact
  • Deskundig en ervaren op zoek naar de juiste oplossing
  • Leasen is verstandiger dan kopen
  • Kijk en vergelijk op prijs en voorwaarden
  • Onbereikbaar wordt bereikbaar
  • Sneller je eigen auto verkopen en dus cashen zonder moeite
  • Ons advies is gratis, voor niets

PARTNERS