Autoleaseman

Nieuws

May 5, 2021

De Nieuwe Skoda Fabia (2021)

Skoda Fabia

Het Fabia-avontuur dat in 1999 startte is toe aan een volgend hoofdstuk. Dit is de nieuwe Skoda Fabia van de vierde generatie, die in nagenoeg elke richting een stukje groeit ten opzichte van het huidige model. De Fabia is dankzij de overstap naar het MQB A0-platform meer Polo dan hij in lange tijd is geweest. Vanaf november staat hij bij de Nederlandse dealers.

Highlights Skoda Fabia

 • Enkele centimeter gegroeid, ruimer dan ooit
 • Helemaal MQB
 • Verbeterde uitrusting
 • Met 1.0 TSI's vanaf november in Nederland

De Fabia is een belangrijk model voor Skoda. Sinds de introductie van de eerste generatie in 1999 heeft het merk er wereldwijd ruim 4,5 miljoen exemplaren van verkocht. Daarmee is het na de Octavia de best verkochte Skoda ooit. Ook in Nederland doet de Fabia het niet verkeerd. Hoewel hij ook in de Nederlandse verkoopstatistieken de Octavia voor zich moet dulden, is de auto met 85.545 sinds 1999 verkochte exemplaren daarna de populairste Skoda ooit. Daar komt bij dat de Fabia - tot de inmiddels uit productie gegane Citigo een opvolger krijgt - het instapmodel is geworden. Er is Skoda dan ook veel aan gelegen om het Fabia-succes te verlengen en dus parkeert het de vierde generatie op een nieuw platform.

De nieuwe Skoda Fabia staat net als concerngenoten Volkswagen Polo, Seat Ibiza en Audi A1 op het modulaire MQB A0-platform, een welkome verandering. De uitgaande derde generatie staat namelijk op een met MQB-onderdelen gemoderniseerde versie van een in 2008 geïntroduceerde basis. De Fabia is nu dus helemaal MQB en groeit in vrijwel alle richtingen. De nieuwe Tsjech is 4,11 meter lang en dat maakt hem 11 centimeter langer dan zijn voorganger. Ook in de breedte dijt de Fabia uit, en wel met 5 centimeter tot 1,78 meter. Wel is de Fabia ongeveer één centimeter lager geworden. Meer goed nieuws voor de interieurruimte: de wielbasis is met 9,4 centimeter toegenomen tot 2,56 meter. Net zoals de Octavia een slag groter en ruimer is dan de Volkswagen Golf belooft de Fabia de Polo wat formaat betreft te overtreffen. De Polo is vijf centimeter korter en heeft een kleinere bagageruimte. De nieuwe Skoda Fabia slokt namelijk 380 liter op, 50 liter meer dan voorheen en zo'n 30 liter meer dan de Polo, die op 351 liter blijft steken. Gooi je de achterbank plat, dat kun je tot 1.190 liter aan spul verstouwen.

Skoda Fabia

Skoda Fabia

Hoe de jongste Fabia zich verhoudt ten opzichte van de Scala? De Scala staat net als de Fabia op het MQB A0-platform, maar is met zijn lengte van 4,36 meter beduidend langer en dus ruimer dan de Fabia. Het verschil in formaat én materiaalgebruik, dat in de Scala volgens Skoda hoogwaardiger is, rechtvaardigt het bestaansrecht van de Scala.

Motoren

Het MQB A0-platform brengt natuurlijk bekende motoren met zich mee. In Nederland is de nieuwe Fabia in ieder geval verkrijgbaar met 95 pk en 110 pk sterke 1.0 TSI's. Die 110 pk en 200 Nm variant is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en is optioneel met een DSG7-automaat leverbaar. De 95 pk en 175 Nm krachtige 1.0 TSI stuurt zijn krachten altijd via een handgeschakelde vijfbak naar de voorwielen. Met de 110 pk 1.0 TSI heeft de Fabia in 9,7 seconden (9,5 met DSG) een snelheid van 100 km/h op de klok. Zijn topsnelheid bedraagt 205 km/h. Het gemiddeld verbruik ligt volgens Skoda op 5,0 l/100 km (5,5 l/100 km met DSG). De 1.0 TSI met 95 pk heeft 10,6 tellen voor de 0-100-sprint nodig en verbruikt gemiddeld 5,1 l/100 km.

Dieselmotoren behoren tot het verleden, al verdwenen die bij de in 2018 op de vorige Fabia doorgevoerde facelift al van de Nederlandse prijslijst. In bepaalde Europese markten komt de Fabia ook beschikbaar met een 65 pk 1.0 MPI en met een 80 pk variant van die turboloze motor. Een strepentrekker is hij met die MPI's natuurlijk niet. Met de 80 pk variant heeft de Fabia 15 seconden nodig om de 100 km/h te bereiken. Ook zet Skoda een 150 pk 1.5 TSI op de internationale leveringslijst, maar die krachtbron wordt in Nederland vooralsnog niet leverbaar. Met die 1.5 sprint de Fabia in 7,9 tellen naar de 100 km/h. Zijn topsnelheid bedraagt 225 km/h.

Skoda Fabia

Skoda Fabia

Jiří Dytrych, Head of Product Line Small bij Skoda, zegt tegen AutoWeek dat een RS-versie vooralsnog niet in de planning zit. "In deze prijsklasse is het lastig om een dergelijk model te voeren. Dat heeft vooral te maken met wat de klant van de Fabia verwacht. We zouden er waarschijnlijk te kleine aantallen van verkopen om een RS te kunnen rechtvaardigen." Daarmee lijkt de RS-versie van de tweede generatie Fabia, geleverd met een 180 pk 1.4 TSI, vooralsnog de laatste compacte Tsjech met die befaamde tweelettercombinatie te blijven.

Ook zit er vooralsnog geen geëlektrificeerde Fabia in het vat. Ook niet met een mild-hybride aandrijflijn. "Mochten we de Fabia elektrificeren, dan zou de auto mild-hybride versies krijgen, maar daarvoor zijn op dit moment geen plannen", zegt Martin Hrdlička, Head of Chassis & Powertrain Development ten overstaande van AutoWeek. De Fabia-klant verwacht volgens Skoda van de Fabia veel value for money en daar zou duurdere mild-hybride techniek voorlopig niet bij aansluiten. Overigens zijn ook de technisch aan de Fabia verwante Polo, Ibiza en A1 niet met mild-hybride techniek verkrijgbaar.

Skoda Fabia

Skoda Fabia

Design

Vanbuiten is de nieuwe Fabia helemaal Skoda 2021 en dat betekent dat de koplampen relatief hoog naast de grille een plek hebben gekregen. De koplampen zelf zijn een stuk platter dan voorheen en zijn bij bepaalde uitrustingsniveaus full-led exemplaren. De achterlichten, ook optioneel full-led, lopen voortaan in de achterklep door. Een verschil met de uitgaande Fabia. Met deze verlichting loopt de Fabia netjes in de pas met de Kamiq en de Scala. De cw-waarde is met 0,28 lager dan nu (0,32). Volgens Skoda is de Fabia daarmee het meest aerodynamische model in zijn klasse. De Fabia krijgt onder meer actieve koelopeningen in de voorbumper die het verbruik volgens Skoda met maximaal 0,2 l/100 km verlagen. Typisch Fabia: de scherp gelijnde C-stijl. Die heeft de generatiewissel overleefd. Afhankelijk van de gekozen versie staat de Fabia op 14- of 15-inch stalen wielen of op 15- tot 18-inch lichtmetaal.

Interieur en gadgets

In het interieur van de Skoda Fabia is de verwantschap met auto's als de Volkswagen Polo natuurlijk evident. Zo komt de plaatsing van de ventilatieroosters op de middenconsole en het bedieningselement van de klimaatregeling eronder volledig overeen met dat van de Polo en is ook de draaiknop waarmee je de verlichting bedient, links op het dashboard te vinden. Toch heeft Skoda heeft niet zomaar het dashboard uit de Polo getrokken om het ongewijzigd in de Fabia te schroeven, er is ook een boel helemaal 'eigen'. Zo heeft de Fabia speelser vormgegeven ronde ventilatieroosters op de hoeken van het dashboard en een eigen infotainmentdisplay dat meer los uit het dashboard steekt. Daar komt bij dat Skoda de Fabia uitrust met het tweespaaks en optioneel zelfs verwarmbaar stuurwiel dat het reeds in de Octavia introduceerde. Wie geen fan is van het tweespaaks exemplaar, kan een sportstuur met drie spaken bestellen. Het infotainmentsysteem is in diverse smaken beschikbaar en heeft afhankelijk van de gekozen versie een diameter van 6-, 8-, of 9,2-inch. Voor het eerst is de Fabia verkrijgbaar met Virtual Cockpit, een volledig digitaal instrumentarium met een diameter van 10,25-inch. Analoge klokken met ertussen een 3,5-inch informatiedisplay is echter standaard. Een andere noviteit is voorruitverwarming. Vanaf uitvoeringsniveau Ambition is de voorzijde van het dashboard met stof bekleed en vanaf de Style wordt het binnenste verder opgeleukt met sfeerverlichting. Daarnaast is de Fabia voor het eerst met over twee zones gescheiden klimaatregeling leverbaar, compleet met uitstroomopeningen aan de achterkant van de middentunnel voor de achterpassagiers.

Skoda Fabia

Skoda Fabia

Onder de noemer Simply Clever voegt Skoda kleine slimmigheden aan zijn modellen toe. Zo heeft de nieuwe Fabia onder meer voorstoelen waarvan de rugleuningen plat kunnen, een usb-c-aansluiting in de binnenspiegel voor bijvoorbeeld een dashcam, leeslampjes voor- en achterin waarbij je de achterste voorin kunt bedienen, een verwijderbare bekerhouder en diverse slimme opbergcompartimenten. Meer slimmigheden komen in de vorm van een flexibel schot voor in de bagageruimte, een opbergvakje voor je smartphone aan de achterkant van de voorstoelen, uitneembare bekerhouders en een zonnescherm voor het optionele panoramadak dat onder de hoedenplank kan worden opgeborgen.

Skoda Fabia

Skoda Fabia

Natuurlijk profiteert Fabia-nummer-vier van de komst van veiligheidssystemen. Zo is de Tsjech voortaan onder meer leverbaar met Park Assist, Manoeuvre Assist en zelfs Travel Assist. Ook leverbaar zijn systemen als adaptieve cruisecontrol, Lane Assist en een aangescherpte versie van Side Assist. Ook verkeersbordherkenning doet zijn intrede.

Combi

Even leek de toekomst van de Fabia Combi aan een zijden draadje te hangen, wegens teruglopende populariteit van compacte stationwagons én de toevoeging van cross-over Kamiq aan het Skoda-gamma. Maar er is goed nieuws: de Combi komt terug. Die staat echter pas voor 2023 op de kalender. Het belooft echter een bijzonder ruim model te worden. De bagageruimte van de huidige Fabia Combi, die in sommige markten nog een paar jaar mee mag, is met 530 liter namelijk al fors groter dan die van de Kamiq (400 liter). Dat de Fabia Combi een vervolg krijgt, is enigszins opvallend. Renault besloot namelijk de stationwagon van de Clio bij de laatste generatiewissel te schrappen.

De nieuwe Skoda Fabia staat vanaf november bij de Nederlandse dealers. Prijzen volgen in aanloop naar de marktintroductie. De vorige generatie was met in totaal 1.052.200 verkochte exemplaren de minst scorende reeks. Generatie één en twee schopten het respectievelijk tot 1.790.900 en 1.704.100 exemplaren.

Bron: Autoweek

WAAROM AUTOLEASEMAN

 • Altijd de beste autodeal
 • Altijd de beste offertes
 • Autoleaseman denkt vanuit jouw budget
 • Snel contact
 • Deskundig en ervaren op zoek naar de juiste oplossing
 • Leasen is verstandiger dan kopen
 • Kijk en vergelijk op prijs en voorwaarden
 • Onbereikbaar wordt bereikbaar
 • Sneller je eigen auto verkopen en dus cashen zonder moeite
 • Ons advies is gratis, voor niets

PARTNERS