Autoleaseman

Nieuws

Nov 30, 2020

in 2021 aanschafsubsidie voor Elektrische Bestelauto's

Er komt in het nieuwe jaar een aanschafsubsidie voor volledig elektrische bestelauto's. Die wordt vergelijkbaar met de subsidie die er dit jaar al was voor elektrische personenauto's.

Er komen steeds meer elektrische bestelauto's op de markt en de overheid ziet graag dat ondernemers daarop overstappen. Om ze hiertoe aan te moedigen, komt er in 2021 een aanschafsubsidie voor beschikbaar. De aanschafsubsidie bedraagt 10 procent van de nieuwprijs van de bestelauto, met een maximum van €5.000. Dat bericht het AD. Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie, moet de bestelauto een elektrische actieradius van minstens 100 km hebben. Ook mogen bedrijven een beperkt aantal bestelauto's met deze subsidie aanschaffen en moet er een deel terugbetaald worden als de auto's binnen drie jaar weer verkocht worden.

De overheid heeft voor deze subsidie in totaal €185 miljoen apart gezet. De regeling blijft tot en met 2025 van kracht, maar het jaarlijkse potje wordt ieder jaar iets kleiner. Komend jaar is er €22 miljoen beschikbaar. Daarbij geldt - net als bij de subsidie voor personenauto's - dat de subsidie beschikbaar is zolang er geld in dat potje zit. Het kan dus gebeuren dat al vroeg in 2021 de subsidie op is. In de jaren erna wordt de subsidiepot weer aangevuld, maar telkens tot een iets lager bedrag. Overigens kunnen ondernemers ook gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek om de aanschafprijs van een elektrische bestelauto verder te drukken.

Bron: Joost van Wingerden, Autoweek