Cover voor Autoleasepark groeit in half jaar met 3%

Autoleasepark groeit in half jaar met 3%

Het totaal aantal voertuigen in het leasepark bedraagt bijna 1,3 miljoen.  Het park zakelijke lease personenauto’s groeide van eind 2022 tot eind juni 2023 met 3,8 procent. Ook de particuliere leasemarkt groeide, zij het in mindere mate met een stijging van 1,6 procent.

Sterke arbeidsmarkt

De sterke arbeidsmarkt zorgt, ondanks een dalende economie, voor meer vraag vanuit de zakelijke markt, zo stelt de VNA. Ook de toename in productie en uitlevering van auto’s droeg volgens de branchevereniging bij aan de groei. Het totale park van zakelijke lease personenauto’s groeide van 784.500 naar 814.600.

Ook de particuliere leasemarkt groeide, zij het in mindere mate (een stijging van 1,6 procent). Dat komt volgens de VNA omdat private lease, in vergelijking met de zakelijke markt, gevoeliger is voor economische factoren als de stijgende rente en de afnemende groei in consumentenbestedingen. Het private leasepark bestond eind juni uit bijna 243 duizend personenauto’s.

Toename elektrische voertuigen

De toename in productie en levering van voertuigen stuwt het aandeel elektrisch. Uit cijfers van RDC blijkt dat in de eerste helft van 2023 één op iedere drie nieuwe lease-personenauto’s een EV was. Die instroom zorgt ervoor dat nu bijna een kwart van alle leaseauto’s in Nederland volledig elektrisch is.

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van alle ontwikkelingen in de markt.