Cover voor Autoverkoop gaat digitaal; in 2030 bestellen de consumenten een auto online

Autoverkoop gaat digitaal; in 2030 bestellen de consumenten een auto online

De veranderingen in de autobranche duikelen in een noodgang over elkaar heen. De transitie van brandstofauto’s naar elektrische voertuigen is volop aan de gang, private lease en Mobility as a Service winnen terrein ten opzichte van het traditionele eigenaarschap. Ook de manier waarop we een auto aanschaffen verandert. Fabrikanten werken toe naar een vrijwel volledig digitaal aanschafproces. KPMG heeft hier een onderzoek naar uitgevoerd. 

Een nieuw shirtje of je dagelijkse boodschappen via het internet bestellen, dat is voor veel consumenten vandaag de dag doodnormaal. Maar een nieuwe auto? Dat is momenteel nog niet echt de norm in ons land: slechts 5% van de auto’s werd afgelopen jaar via het online kanaal gekocht. Maar daar gaat verandering in komen. Althans, zo verwacht de auto-industrie zelf. KPMG ondervroeg ruim 1.100 leidinggevenden uit de autosector en verwante industrieën. Belangrijkste conclusie: 78% van de respondenten denkt dat de verkoop van nieuwe auto’s in 2030 voor het merendeel via het internet zal verlopen.

Die ontwikkeling zou de huidige autosector vanzelfsprekend op zijn kop zetten. Zo zal de digitalisering van de autoverkoop er volgens de respondenten voor zorgen dat de consumenten hun nieuwe auto rechtsreeks bestellen bij de desbetreffende fabrikant. En daarmee staat de huidige positie van de autodealer behoorlijk op de tocht. Deze strijkt namelijk geld op dat de fabrikant graag zou willen en de consument liever niet zou ophoesten. Als de fabrikant en consument in plaats daarvan in direct contact staan met elkaar, kan dat voor beide partijen dus financieel aantrekkelijker zijn.

Het aankopen van een auto doe je toch niet online?

Daarnaast blijft een auto heel wat anders dan – bijvoorbeeld – een broek. Als die niet blijkt te passen nadat hij is bezorgd, kun je hem doorgaans kosteloos terugsturen en krijg je je geld terug. Maar hoe werkt dat bij een auto van €50.000, die is uitgerust met de door de klant geselecteerde opties en net niet lekker rijdt?

Om die reden maken consumenten al vele jaren voordat ze daadwerkelijk een auto aanschaffen eerst een afspraak bij een dealer voor een proefrit. Dit zal waarschijnlijk ook in de toekomst blijven gebeuren, waardoor naar verwachting niet alle autodealers zullen verdwijnen. In plaats daarvan zal een deel van de dealers worden samengevoegd, waardoor vooral grotere en specialistische partijen overblijven. En die faciliteren niet enkel proefritjes, maar houden zich bijvoorbeeld ook bezig met onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Veel autodealers gaan derhalve een aangepast bedrijfsmodel tegemoet.