Cover voor Bijtelling 2024, dit ga jij betalen.

Bijtelling 2024, dit ga jij betalen.

Kies je in 2024 voor een elektrische auto? Dan profiteer je nog van een gunstig bijtellingstarief. Hoeveel procent is de bijtelling in 2024? Tot welke catalogusprijs profiteer je  hiervan? En hoe bereken je zelf de bijtelling zodat je weet wat ik per maand kwijt ben? Autoleaseman zet het in dit artikel voor je uiteen.

Hoe werkt bijtelling?

Wanneer je de leaseauto alleen zakelijk gebruikt, dan betaal je géén bijtelling, maar je mag dan ook maar 500 km per jaar privé rijden. Daarnaast moet je alle km’s apart registreren en aan kunnen tonen dat dit allemaal zakelijke km’s zijn (behalve die 500 km die je privé dan mag rijden). Kies je ervoor om je leaseauto ook privé te gaan rijden, dan moet je bijtelling betalen. De verschillende soorten bijtelling staan bovenstaand beschreven.

Zijn er wijzigingen in 2024?

De bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s blijft ongewijzigd in 2024. Voor nieuwe elektrische auto’s uit 2024 betaal je 16% bijtelling over de eerste €30.000. Over het deel boven de €30.000 betaal je 22% bijtelling. Voor auto’s met een fossiele brandstof geldt een fiscale bijtelling van 22% over de hele fiscale waarde. Dit is allemaal ongewijzigd ten opzichte van 2023.

Wat zijn dan de kosten?

Uiteindelijk kiest het grootste gedeelte van de mensen, die een leaseauto gaat rijden, ervoor om de leaseauto ook privé te gaan rijden. Als je de auto ook privé gaat rijden, betaal je dus de bijtelling, maar wat zijn daar nu precies de kosten van? De kosten van de auto per maand worden als volgt berekend:

  • Bruto bijtelling voertuig = Fiscale waarde voertuig * bijtellingspercentage / 12
  • Netto bijtelling voertuig = Bruto bijtelling voertuig * percentage belasting schaal

Voorbeeld:

Je bent geïnteresseerd in het zakelijk leasen van een Volkswagen ID.3. Je besluit ook om de auto voor privé doeleinden te gaan gebruiken. Er moet dus bijtelling betaald worden. Onderstaand tref je een rekenvoorbeeld aan wat jij als werknemer elke maand moet betalen. De Volkswagen ID.3 is een elektrische auto heeft een fiscale waarde van €44.910.

  • Bruto bijtelling elektrisch voertuig = €30.000 * 16% + €14.910 * 22% / 12 = €673
  • Netto bijtelling elektrisch voertuig = €673 * 37,1% = €249,68

Als je deze auto wilt rijden moet jij als werknemer elke maand €249,68 betalen. Dit bedrag wordt ingehouden van je salaris wat je maandelijks betaald krijgt.

Meer informatie over bijtelling?

Autoleaseman zet in dit artikel uiteen hoe de constructie van een zakelijke lease auto vor alle partijen werkt.