Cover voor Chinese automerken rukken op,  marktaandeel verdubbeld

Chinese automerken rukken op, marktaandeel verdubbeld

Verkoop marktaandeel blijft dit jaar nog steken onder 4 procent. Je hoort het al maanden: de Chinese (elektrische) automerken zijn hard op weg de Nederlandse (en Europese) consument te veroveren.

Een op de 25 nieuw verkochte auto’s is een ‘Chinees’

Van die aantrekkende markt profiteren vrijwel alle automerken; ook de nieuwkomers uit China. Toch is het succes van deze merken nog relatief beperkt. Kijkend naar het verkoopmarktaandeel van dit jaar, dan zijn de gezamenlijke Chinese automerken goed voor net geen 4 procent van de totale autoverkopen.

In harde cijfers: van de bijna 287.000 auto’s die dit jaar (t/m september) verkocht zijn, waren er een dikke 11.000 van een van de Chinese merken: Aiways, BYD, Geely (Lynk), Honqui, Lotus, MG, Nio en XPeng. Van eventuele andere Chinese merken worden de verkoopcijfers nog niet gespecificeerd. Wat ook het vermelden waard is, is het feit dat BYD, Geely (Lynk) en MG samen goed zijn voor meer dan 96 procent van alle verkochte Chinese auto’s in Nederland.

Een verkoop marktaandeel van 4 procent is natuurlijk niet slecht voor relatief nieuwe merken – de door Chinese eigenaren overgenomen Europese automerken zoals MG en Lotus even buiten beschouwing gelaten. Ter vergelijk, vorig jaar lag het verkoop marktaandeel van deze merken na de eerste drie kwartalen om net iets meer dan 2 procent. Daar waar de autoverkopen overall dus met 25 tot 30 procent stijgen, weten de Chinese merken een verdubbeling te realiseren.

Het loopt nog niet storm

Kortom, het mag dan nog niet stormlopen, maar de nieuwkomers wekken wel degelijk steeds meer de interesse van potentiële kopers. Daar zullen de relatief vriendelijke prijskaartjes die aan veel van die Chinese EV’s hangen, zeker een rol bij spelen.

Wat dat betreft wordt het interessant om te zien hoe de prijsdalingen van Tesla, plus de aangekondigde komst van meer goedkopere EV’s van de ‘gevestigde’ automerken zoals VW, van invloed zullen zijn op de groei van het aantal Chinese EV’s op de Nederlandse en Europese wegen.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.