Cover voor Cijfers augustus 2023: Tesla wederom op 1.

Cijfers augustus 2023: Tesla wederom op 1.

De voorlopige Europese autoverkoopcijfers over augustus 2023 geven veel reden tot blijdschap. Er is vrijwel overal sprake van groei, maar de Chinese merken groeien vaak wel harder dan gemiddeld

De best verkochte auto van Europa

De bestverkochte auto van Europa was in augustus 2023 weer eens de Tesla Model Y, zo blijkt uit cijfers van Dataforce. Volgens Automotive News Europe haalt de auto die titel voor de vijfde keer in acht maanden binnen, maar die vijf keren kwamen niet direct achter elkaar. In juli stond de Volkswagen T-Roc bijvoorbeeld nog op één, maar die auto strijdt na een verkoopdaling van 4,4 procent nu met de Peugeot 208 om de tweede plaats. 

Totale aantallen

In totaal gingen er in augustus 19.725 Tesla’s Model Y op Europees kenteken. Tesla doet ook goede zaken met de Model 3, ongetwijfeld mede door diens forse facelift. De compactste Tesla ging maar liefst 278 procent vaker over de toonbank dan vorig jaar en leverde Tesla 10.653 orders op. Volkswagen blijft als merk wel oppermachtig en staat in augustus 2023 met grote voorsprong op nummer 1.

Opkomst van Chinese merken

Kijken we puur naar de afkomst van het moederbedrijf, dan is de grootste speler in dit segment Geely. Dat leverde met al zijn merken (Volvo, Polestar, Lynk & Co en Lotus) in totaal tot nu toe 213.745 auto’s af in 2023. In 2022 waren dat er nog 164.000, zodat er sprake is van een plus van 30,33 procent. MG staat 134,3 procent in de plus en verkocht in totaal dit jaar 132.785 auto’s in Europa.

De overige Chinese merken zijn in absolute aantallen op dit moment nog kleine spelers, maar stijgen over het algemeen wel hard. Daarbij moet worden aangetekend dat de merken nog volop worden geïntroduceerd en werken aan uitbreiding van zowel modellengamma als werkgebied, zodat de stijgingspercentages niet altijd even representatief zijn voor de daadwerkelijke situatie.

Toch is de opmars van deze merken niet te missen. BYD noteert bijvoorbeeld een plus van bijna 422 procent en verkocht in totaal 7.077 auto’s, waarbij moet worden aangetekend dat de goedkope Dolphin nog moet komen. Automotive News zet het in een interessant perspectief door bepaalde Chinese nieuwkomers met wat kleinere, traditionele spelers te vergelijken: het in Nederland nog onbekende Ora verkocht nu al meer dan Subaru en Jaguar, terwijl BYD het beter deed dan Alfa Romeo.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo mis je niks van het laatste nieuws!