Cover voor Compacte elektrische auto’s; over aantal jaar even duur als brandstofauto

Compacte elektrische auto’s; over aantal jaar even duur als brandstofauto

Ondanks subsidies zijn elektrische auto’s onderaan de streep doorgaans nog duurder dan vergelijkbare modellen met een brandstofmotor. Dat verandert over enkele jaren bij de compacte EV’s, verwacht het IEA.

Het duurt waarschijnlijk nog maar een paar jaar en dan zijn veel elektrische auto’s even duur als vergelijkbare modellen met verbrandingsmotor. Dat is althans de verwachting van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). “We verwachten nu kostengelijkheid bij compacte en middelgrote elektrische auto’s in Noord-Amerikaanse en Europese markten halverwege de jaren 20”, aldus Timar Guell van het IEA volgens Autonews.

Zoals uit Guels woorden al blijkt, geldt het nog niet voor alle elektrische auto’s. Ook moeten we waarschijnlijk bij ‘middelgroot’ nog een beetje een kanttekening zien. Guell stelt dat de kostengelijkheid bij SUV’s en pick-ups nog wel tot ergens in de jaren 30 op zich kan laten wachten. Dat het bij grotere auto’s langer duurt, heeft logischerwijs te maken met het feit dat er meestal grotere accu’s in zitten. In die zin zou je kunnen zeggen; hoe kleiner de accu, hoe sneller de kostengelijkheid waarschijnlijk optreedt.