Cover voor Dakkoffer op een EV: Dramatisch voor de actieradius?

Dakkoffer op een EV: Dramatisch voor de actieradius?

Je hebt een elektrische auto waarmee je op wintersport gaat. Hoeveel actieradius kost het rijden met een dakkoffer? Er is een uitgebreide test uitgevoerd.

Natuurlijk is het heerlijk om je ski’s of je snowboard lekker in de auto te gooien. Bank plat, of het skiluik open en proppen maar. Helaas gaat dit niet voor iedereen op. Zeker niet als je auto al vol zit met passagiers. Hier komt de dakkoffer om de hoek kijken. Of, misschien zelfs wel de trekhaakkoffer.

Praktijktest verbruik EV

Maar hoe test je dat? Er is gekozen voor een parcours van circa 90 km en een courante elektrische auto, de Skoda Enyaq 85. Dakkoffers kun je overal vandaan halen, sterker nog, uit de meeste schuren en garages zelf. Maar voor deze test hebben is er gebruik gemaakt van verschillende Thule producten.

Ook is er in het onderzoek rekening gehouden met twee verschillende soorten elektrische rijders. De een houdt ervan om door te rijden en dan vervolgens klagen dat de range zo slecht is. Voor hen hebben is de test gedaan met 130 km/u op de cruise control. De ander zijn rijders die het rustiger aandoen. Voor hen hebben is er de test uitgevoerd met 100 km/u op de cruise control.

Er zijn drie verschillende scenario’s getest. Een test zonder dakkoffer, een test met dakkoffer en tenslotte ook nog een test met een nieuw soort koffer, de trekhaakkoffer. Bij alle testen is er gebruik gemaakt van 2 snelheden.

De resultaten

Na elke rit werd genoteerd hoeveel procent acculading er nog over was EN het verbruik per 100km, daarmee kunnen is de actieradius berekenen.

Concreet is er nu een antwoord op de vraag hoeveel range het kost om een dakkoffer te monteren op een elektrische auto. In ieder geval wanneer je deze dakkoffer van Thule op deze Skoda Enyaq 85 monteert.

  • Bij 100 km/u lever je 13,3% actieradius in met dakkoffer
  • Bij 130 km/u lever je 14,8% actieradius in met dakkoffer

Trekhaakkoffer

De trekhaakkoffer is een alternatief voor de dakkoffer waarbij de actieradius in deze test zelfs toeneemt. Ook dat hebben we even in percentages omgeslagen

  • Bij 100 km/u vergroot je met een trekhaakkoffer de actieradius met 5%
  • Bij 130 km/u vergroot je met een trekhaakkoffer de actieradius met 7,4%

Conclusie

Zoals wellicht verwacht is het gebruik van een dakkoffer nadelig voor het bereik van een elektrische auto. Wat wel als verassend uit het onderzoek komt is het gebruik van een trekhaakkoffer. Hierdoor neemt de actieradius zelf toe!

Bron: Autoblog