Cover voor De grootste Skoda krijgt een facelift, ruimer dan ooit.

De grootste Skoda krijgt een facelift, ruimer dan ooit.

Dit is de splinternieuwe tweede generatie van de Skoda Kodiaq. De nieuwe Skoda Kodiaq is groter en een stuk ruimer dan zijn voorganger. Ook op technisch vlak verandert er een boel.

De Skoda Kodiaq sinds 2016

De Skoda Kodiaq was in 2016 de eerste van een heel stel SUV’s waarmee Skoda op de markt mee kwam en niet geheel verwonderlijk is het nu ook de eerste SUV van het merk waarvan een totaal nieuwe generatie verschijnt. De nieuwe Kodiaq borduurt voort op het MQB-platform van zijn voorganger, maar dat betekent niet dat er weinig verandert. Sterker nog: hoewel het concept van de Kodiaq in grote lijnen intact blijft, verandert er een heleboel.

Groter dan ooit

Zoals bij een generatiewissel gebruikelijk is, groeit ook de nieuwe Kodiaq ten opzichte van zijn voorganger. De wagenlengte neemt namelijk met ruim 6 centimeter toe tot 4,76 meter. De nieuwe Kodiaq is dus langer, maar niet hoger dan het uitgaande model. Hij is met zijn hoogte van 1,66 meter namelijk 2 centimeter lager dan de Kodiaq die hij volgend jaar vervangt. De wielbasis verandert echter niet. Opnieuw heeft de Kodiaq 2,79 meter tussen de voor- en achteras.

Ook de nieuwe Skoda Kodiaq komt als vijfzitter en als zevenzitter op de markt. In beide configuraties profiteert de auto van zijn toegenomen buitenmaten. De hoofdruimte is toegenomen en de bagageruimte van de Kodiaq met vijf zitplaatsen is met 75 liter toegenomen tot 910 liter. Gooi je de achterbank plat, dan kun je in die versie tot 2.105 liter meezeulen. Dat is 40 liter meer dan voorheen. Achter de derde zitrij van de zevenzitter kun je 340 liter aan spullen kwijt. Dat is een riante 80 liter meer dan eerder. De stoeltjes op de derde zitrij zijn neerklapbaar. Gooi je de tweede én de derde zitrij plat, dan schopt de Kodiaq met zeven zitplaatsen het tot 2.035 liter (+30 liter).

Bron: Skoda

Mild Hybride en plug-in hybride varianten

De uitgaande Skoda Kodiaq is er in Nederland momenteel alleen nog met 150 pk sterke 1.5 TSI’s, die je met een handbak of met DSG7-automaat kunt krijgen. Geëlektrificeerde machines heeft de SUV nooit gekregen, maar de nieuwe Kodiaq doet wel volop mee met de elektrificatiedans. De SUV komt namelijk voor het eerst beschikbaar met mild-hybride-hardware. De Skoda Kodiaq is nu te krijgen met een 150 pk sterke 48V mild-hybride 1.5 TSI, die altijd aan een zeventraps DSG-automaat is geknoopt. 

In tegenstelling tot Skoda’s als de Octavia en de Superb, die ook op het MQB-platform zijn gebouwd, heeft de Skoda Kodiaq nooit een plug-in hybride aandrijflijn gekregen. Dat verandert met de komst van deze nieuwe. Die plug-in hybride Skoda Kodiaq 1.5 TSI iV heeft een 204 pk sterke aandrijflijn, een DSG-automaat met zes versnellingen en een 25,7 kWh accu. Die samenstelling moet een elektrisch bereik van meer dan 100 kilometer mogelijk maken. Snelladen kan met tot 50 kW. Deze aandrijflijn is helaas voorbehouden aan de Kodiaq met vijf zitplaatsen.

Wanneer is de nieuwe Skoda Kodiaq beschikbaar?

 De nieuwe Skoda Kodiaq komt medio mei volgend jaar in Nederland op de markt. Prijzen volgen in de aanloop naar die marktintroductie.

Bron: Autoweek

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van al het nieuws!