Cover voor De invloed van de afschaffing van BPM-vrijstelling op bestelwagens

De invloed van de afschaffing van BPM-vrijstelling op bestelwagens

Sinds 2025 is er veel veranderd voor ondernemers die een nieuwe bestelwagen willen aanschaffen of leasen. De bpm-vrijstelling voor nieuwe, niet-elektrische bestelwagens wordt afgeschaft, wat betekent dat deze voertuigen duizenden euro’s duurder worden. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven die afhankelijk zijn van bestelwagens, zoals zzp’ers, mkb’ers en grote logistieke dienstverleners. Hoe beïnvloedt deze maatregel de leasemarkt, en welke alternatieven zijn er?

Wat is er precies veranderd?

BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) is een belasting die normaal gesproken wordt berekend op basis van de CO₂-uitstoot van een voertuig. Tot nu toe waren ondernemers vrijgesteld van bpm bij de aanschaf van een nieuwe bestelwagen, mits deze zakelijk werd gebruikt. Sinds 2025 is deze vrijstelling afgeschaft voor bestelwagens met een verbrandingsmotor. Dit betekent dat ondernemers de volledige bpm moeten betalen bij aankoop of lease van een nieuwe diesel- of benzinebestelwagen.

De hoogte van de bpm is afhankelijk van de CO₂-uitstoot van het voertuig en kan oplopen tot wel € 10.000 of meer per voertuig. Dit maakt de aanschaf van een nieuwe bestelwagen fors duurder.

Wat betekent dit voor de leasemarkt?

De afschaffing van de bpm-vrijstelling zal waarschijnlijk leiden tot de volgende ontwikkelingen binnen de leasemarkt:

  1. Hogere leaseprijzen voor diesel- en benzinebestelwagens
    Omdat de aanschafwaarde van deze voertuigen stijgt, zullen ook de maandelijkse leaseprijzen omhoog gaan. Dit maakt traditionele bedrijfswagens minder aantrekkelijk voor ondernemers die op de kosten willen letten.
  2. Groeiende interesse in elektrische bestelwagens
    Elektrische bestelwagens blijven vrijgesteld van bpm en komen in aanmerking voor subsidies, wat ze relatief voordeliger maakt. Hierdoor zullen steeds meer ondernemers de overstap overwegen naar elektrisch rijden.
  3. Meer vraag naar tweedehands lease
    Omdat nieuwe voertuigen duurder worden, kan de vraag naar gebruikte of bedrijfswagens welke in 2024 geregistreerd zijn toenemen. Dit zou kunnen zorgen voor een grotere vraag naar occasion-leaseconstructies.
  4. Verandering in leasevormen
    Ondernemers zullen mogelijk vaker kiezen voor operationele lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van het voertuig en de ondernemer maandelijks betaalt voor het gebruik. Dit kan aantrekkelijker zijn dan het zelf financieren van een bestelwagen met bpm-kosten.

Conclusie

De afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bestelwagens vanaf 2025 zal een flinke impact hebben op de leasemarkt. Ondernemers zullen geconfronteerd worden met hogere kosten voor traditionele bestelwagens en zullen alternatieve oplossingen moeten overwegen, zoals elektrisch leasen of kiezen voor een tweedehands model.

De markt zal zich moeten aanpassen, en leasemaatschappijen zullen met nieuwe, flexibele leaseconstructies moeten komen om ondernemers te blijven bedienen.

Wil jij weten welke leaseoptie het beste bij jouw situatie past? Neem contact op met een leasemaatschappij en ontdek de mogelijkheden!

Informeren naar de mogelijkheden?

Als lease intermediair zijnde hebben wij diverse leasemaatschappijen en dealers aangesloten welke nog diverse voorraad bestelauto’s, met een registratie in 2024 hebben.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vul onderstaand je contactgegevens is. Een van onze lease adviseurs komt binnen 24 uur in contact met je!