Cover voor De maandelijkse kosten van een eigen auto, wat zijn de totale kosten?

De maandelijkse kosten van een eigen auto, wat zijn de totale kosten?

De kosten van een auto stoppen niet bij de aanschafprijs. Maar hoeveel kost het bezitten van een eigen auto je eigenlijk per maand? Autoleaseman maakt de maandelijkse kosten inzichtelijk.

Wie op zoek is naar een auto, staat voor een aantal belangrijke keuzes. Private lease of toch kopen? En als je besluit een eigen auto te kopen, ga je dan op zoek naar een occasion of juist naar een nieuwe auto?

Afschrijving van de auto

Dit heeft op zijn beurt namelijk weer invloed op de maandelijkse kosten waar je als autobezitter rekening mee moet houden. Velen hebben de afschrijvingskosten niet inzichtelijk, omdat het geen kosten zijn die maandelijks worden afgeschreven. Afschrijving is echter een van de grootste kostenpost per maand. De afschrijving is het verschil tussen de aankoopsom en de restwaarde op het moment van verkoop, en die afschrijvingskosten zijn vooral in de eerste jaren na aankoop van een nieuwe auto erg hoog.

Andere kosten voor autobezitters

Verder moet je rekening houden met brandstofkosten, motorrijtuigenbelasting en verzekeringskosten, onderhoud en reparaties aan het voertuig. Dit zijn allemaal ook variabele kosten. Je brandstofkosten hangen af van het verbruik van je auto, de motorrijtuigenbelasting hangt af van het gewicht, de brandstofsoort en de emissie van je auto en bij de verzekeringspremie spelen schadevrije jaren, leeftijd, woonplaats en het type auto een belangrijke rol.

Kosten per maand voor de gemiddelde autobezitter

Nu hebben we alle maandelijkse kosten genoemd, maar weet je eigenlijk nog niet hoe groot deze zijn in verhouding tot elkaar. Zoals gezegd verschilt dat per persoon. Maar natuurlijk willen we dat je als tevreden lezer dit artikel verlaat, en dus volgt nu een rekenvoorbeeld met een gemiddelde autobezitter.

Het uitgangspunt voor het voorbeeld is de volgende situatie. Een Volkswagen Golf uit 2019, omdat dat nu de populairste occasion is. In dit voorbeeld heb je het voertuig 5 jaar in bezit. De verzekering en wegenbelasting is gebaseerd op de provincie Utrecht. De aanschafprijs is €19.500. Voor het berekenen van de totale maandelijkse kosten gebruiken wij de ANWB kostencalculator.

Vaste kosten

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen de vaste en variabele kosten. Onder de vaste kosten vallen de kosten; afschrijving, verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud carrosserie.

  • Totale vaste kosten per maand: €301

Variabele kosten

Onder de variabele kosten vallen; variabele afschrijving, brandstof, reparatie en onderhoud en banden.

  • Totale variabele kosten per maand: €247

Totale kosten

De totale maandelijkse kosten komen op €548 per maand. Hierin worden alle mogelijke kosten in overweging genomen. Daarbij rij je geen volledig nieuwe auto en loop jij risico voor onvoorziene hoge kosten.

Private Lease

Bij Private Lease zitten alle mogelijke service componenten inbegrepen, rij jij in een volledig nieuwe auto en loop je geen risico. Een auto Private Leasen onder de €548 per maand is zeker mogelijk. Bekijk hieronder een greep uit ons aanbod of informeer bij een van onze Autoleaseman coaches naar de mogelijkheden.

Beste deals onder de €500 per maand.