Cover voor De Private Lease markt in cijfers, hoe zag 2022 eruit?

De Private Lease markt in cijfers, hoe zag 2022 eruit?

Private lease was de afgelopen jaren een belangrijke drijvende kracht achter de groei van de leasebranche. In negen jaar tijd steeg het park naar 239.000 klanten. Inmiddels vlakt de groei iets af.

Het totaal aantal klanten blijft groeien, maar de nieuwe aanwas (dat wil zeggen: bestaande klanten met een hernieuwd contract en echt nieuwe klanten) loopt sinds 2021 terug. Daarbij komt dat bepaalde marktomstandigheden in 2022 ongunstig waren. Productieproblemen in de auto-industrie leidden tot een tekort aan nieuwe auto’s en oplopende aanschafprijzen. 

Er wordt wel vaker gekozen voor een iets hoger segment auto en/of elektrificatie. Inmiddels zijn private leaseauto’s in toenemende mate voorzien van een stekker, inmiddels ligt het aantal op 1 op de 10. Vorig jaar was dit nog 1 op 13.

Het aantal private leaseauto’s is in 2022 opnieuw gestegen. Waar de stand in 2016 nog op 64.000 private leaseauto’s stond, stond de teller eind 2021 op 231.000 contracten. Inmiddels is 24% van het totale autoleasepark personenauto een private lease auto. 

Gemiddeld maandtarief omhoog

Het beeld dat private lease alleen goedkope en kleine auto’s zijn, klopt niet meer. De gemiddelde aanschafwaarde van een private leaseauto is inmiddels € 33.3362.

Private Lease aanjager voor elektrisch rijden

Inmiddels heeft 1 op de 10 private leaseauto’s een stekker. Dat kan een volledig elektrische auto zijn, een hybride of een plugin hybride. Ook binnen de Subisdieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) blijft het aandeel private lease hoog: 58,6%. Uit onderzoek van RVO blijkt dat voor 73% van de private leaserijders het product private lease doorslaggevend was om elektrisch te gaan rijden.  

Bijna alle Private Leasecontracten onder keurmerk Private Lease

Het Keurmerk Private Lease geeft de consument zekerheid. Naast het volledige product en de heldere voorwaarden, wordt de consument getoetst of de maandelijkse kosten financieel passen bij de inkomen en het bestedingspatroon.