De toekomstige benzineprijzen, wat kan er verwacht worden?
Vanaf 1 juli gaan de benzineprijzen naar alle waarschijnlijkheid weer omhoog. Een liter benzine kan komende anderhalf jaar door kabinetsmaatregelen wel eens 30 cent duurder worden. Vanaf 1 juli wordt de accijnsverlaging op benzine en diesel van vorig jaar april grotendeels teruggedraaid en zijn automobilisten bijna 14 cent duurder uit voor een liter Euro95. Op 1 januari kan daar nog eens 8,7 cent inflatiecorrectie bijkomen. Als klap op de vuurpijl wil minister Jetten meer biobrandstof aan benzine laten toevoegen. Een liter brandstof schiet dan nog eens 5-10 cent extra omhoog.
De ANWB geeft aan flink geschrokken te zijn. “70 procent van de reiskilometers die we in Nederland maken, leggen we af met de auto. Met de plannen die we nu horen, komt de betaalbaarheid van automobiliteit nog verder onder druk”, stelt de belangenclub. Verduurzaming van het wagenpark moet gebeuren, maar wél op een verantwoorde manier. ,,We willen niet dat mensen worden uitgesloten en vervoersarmoede ontstaat. Met deze prijsstijging van brandstof ligt dat wel op de loer.” Schuldhulporganisatie NVVK vreest dat veel lage en middeninkomens worden geraakt. ,,Voor veel werknemers is een auto geen luxe, bijvoorbeeld in landelijke gebieden”, zegt voorzitter Marco Florijn. ,,We hebben vorig jaar, toen de brandstofprijzen in korte tijd fors opliepen, al gezien dat naar het werk gaan voor veel mensen heel duur werd. Sommigen, zoals bezorgers met een busje, moesten er zelfs geld op toeleggen.”
Duurdere olie
Probleem is dat de olieprijzen komend jaar ook nog eens dreigen te stijgen. Begin deze maand maakte oliekartel Opec al bekend fors minder olie te gaan oppompen. ,,De olieprijzen zullen in ieder geval niet dalen is de verwachting”, zegt Paul van Selms van UnitedConsumers, dat de pompprijzen op dagelijkse basis monitort.
Wat zijn dan de alternatieven?
Meer investeren vanuit de overheid in openbaar vervoer is een mogelijkheid. Er moet een betere alternatief aangeboden worden. In de randstad zijn de meeste mensen hier het waarschijnlijk niet mee eens, maar uit onderzoek blijkt dat 30 procent zegt geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. Een ander alternatief is wellicht meer voor de hand liggend. Het gebruik maken van een auto die geen gebruik maakt van brandstoffen, zoals een elektrische auto is een optie. De elektrische auto’s die op de markt komen voldoen steeds meer aan de wens van de maatschappij. Het is een manier waardoor je steeds maar duurdere brandstofprijzen gaat ontlopen.