Cover voor Een zakelijke leaseauto, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Een zakelijke leaseauto, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Leuk nieuws! je mag een zakelijke lease auto uitkiezen, ook wel beter bekend in de volksmond; een auto van de zaak. Voor sommige mensen is het al een bekend fenomeen, maar voor enkele is het nog nieuw. Autoleaseman zet in dit artikel uiteen hoe de constructie van een zakelijke lease auto werkt.

Twee verschillende financiële kanten

Voor wie (nog) niet helemaal weet hoe dat nu in elkaar zit met lease auto’s, het werkt zo: Er zijn, financieel gezien, 2 kanten aan het verhaal.

Het Leasebedrag

De ene kant is het leasebedrag waar je een auto voor mag uitkiezen. Deze kant is vooral belangrijk voor de werkgever. De hoogte van het leasebedrag wordt bepaald door de leasemaatschappij. Deze is afhankelijk van allerlei verschillende zaken. Zoals de waarde van de auto, de extra opties die je kiest, afschrijving, onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting. Je werkgever stelt vaak een maximum aan de hoogte van het leasebedrag van, bijvoorbeeld, €1.000,- per maand. 

De bijtelling

De andere kant van het financiële plaatje is de kant die vooral voor de werknemer interessant is: de bijtelling. Voor het rijden van een lease auto zijn er ook weer twee mogelijkheden.
1. Je rijdt de lease auto alleen zakelijk of
2. Je gebruikt de lease auto ook privé.

Verschillende soorten bijtelling

Op dit moment van schrijven zijn er twee categorieën. Voertuigen met een CO2-uitstoot hoger dan 0, zoals benzine of diesel. En voertuigen met een CO2-uitstoot van 0, zoals elektrisch of waterstof. Bij categorie 1 behoort altijd een bijtellingspercentage van 22%. Bij categorie 2 behoort en bijtellingspercentage van 16%, met uitzondering van elektrische auto’s. Deze hebben een bijtellingspercentage van 16% tot een fiscale waarde van €30.000, boven de €30.000 is het bijtellingspercentage 22%. Voorbeeld: Is de fiscale waarde van een auto €45.000? Dan betaal je over de €30.000 16% bijtelling en over de resterende €15.000 22% bijtelling.

Wanneer je de leaseauto alleen zakelijk gebruikt, dan betaal je géén bijtelling, maar je mag dan ook maar 500 km per jaar privé rijden. Daarnaast moet je alle km’s apart registreren en aan kunnen tonen dat dit allemaal zakelijke km’s zijn (behalve die 500 km die je privé dan mag rijden). Kies je ervoor om je leaseauto ook privé te gaan rijden, dan moet je bijtelling betalen. De verschillende soorten bijtelling staan bovenstaand beschreven.

Wat zijn dan echt de kosten?

Uiteindelijk kiest het grootste gedeelte van de mensen, die een leaseauto gaat rijden, ervoor om de leaseauto ook privé te gaan rijden. Als je de auto ook privé gaat rijden, betaal je dus de bijtelling, maar wat zijn daar nu precies de kosten van? De kosten van de auto per maand worden als volgt berekend:

  • Bruto bijtelling voertuig = Fiscale waarde voertuig * bijtellingspercentage / 12
  • Netto bijtelling voertuig = Bruto bijtelling voertuig * percentage belasting schaal

Voorbeeld:

Je bent geïnteresseerd in het zakelijk leasen van een Volkswagen ID.3. Je besluit ook om de auto voor privé doeleinden te gaan gebruiken. Er moet dus bijtelling betaald worden. Onderstaand tref je een rekenvoorbeeld aan wat jij als werknemer elke maand moet betalen. De Volkswagen ID.3 is een elektrische auto heeft een fiscale waarde van €44.910.

  • Bruto bijtelling elektrisch voertuig = €30.000 * 16% + €14.910 * 22% / 12 = €673
  • Netto bijtelling elektrisch voertuig = €673 * 37,1% = €249,68

Als je deze auto wilt rijden moet jij als werknemer elke maand €249,68 betalen. Dit bedrag wordt ingehouden van je salaris wat je maandelijks betaald krijgt.

Nog niet duidelijk?

Bent u benieuwd hoeveel u voor uw nieuwe zakelijke lease auto straks moet betalen? Wij rekenen dit graag voor u uit! Kijk ondertussen in het beste zakelijke lease aanbod in de markt.