Cover voor Elektrisch rijden: hoe begin je eraan?

Elektrisch rijden: hoe begin je eraan?

Om een beter beeld te krijgen of elektrisch rijden wat voor jou is, pakken we een aantal dilemma’s beet en geven eerlijk antwoord op prangende vragen. Elektrisch rijden: hoe begin je eraan?

Wat is een elektrische auto precies? 

In een elektrische auto is de benzine- of dieselmotor vervangen voor een of meerdere elektromotoren. De elektriciteit komt uit een groot batterijpakket dat je aan een laadpaal of thuis aan het stopcontact weer kunt opladen. Als we het over een elektrische auto (kortweg: EV) hebben, dan doelen we op een volledig elektrisch auto die z’n energie uit de accu haalt. 

Zo’n elektrische auto komt toch helemaal niet ver?

Het klopt dat veel elektrische auto’s op een volle accu minder ver kunnen rijden dan de gemiddelde auto op een volle tank brandstof. Hoewel de techniek grote sprongen maakt en daarmee de ontwikkeling van een grote actieradius ook. Sommige elektrische auto’s hebben al een bereik van 960 kilometer (WLTP) op een volle accu. Er is een ruime keus aan elektrische auto’s met meer dan 350 kilometer actieradius En het aanbod nieuwe modellen groeit alleen nog maar.

Duurt dat opladen niet heel erg lang?

Als je opladen vergelijkt met tanken dan heeft een accu een flinke tijd nodig om op te laden. Aan een laadpaal thuis of in de straat duurt het zo’n zes tot tien uur. Ook opladen met een snellader langs de snelweg duurt langer dan tanken, afhankelijk van het type auto, zo’n 20 tot 40 minuten. In de praktijk sta je meestal minder vaak langs de weg te laden dan je met een benzineauto moet tanken. Je laadt je auto namelijk vooral ’s avonds en ’s nachts thuis of overdag op kantoor. Alleen op ritten die langer zijn dan de actieradius van je auto (bijvoorbeeld meer dan 250 kilometer), moet je onderweg laden. Kun je gelijk een half uurtje pauze inlassen en jezelf ook opladen met een kopje koffie. Snelladen is duurder dan thuisladen.

Is elektrisch rijden niet heel duur?

De elektrische auto’s van dit moment zijn iets duurder dan vergelijkbare benzine- of dieselauto’s. Dit komt vooral door het accupakket. Daar staat tegenover dat een elektrische auto goedkoper in gebruik. Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan een volle tank, je betaalt tot en met 2024 geen wegenbelasting en ook aan onderhoud ben je minder kwijt. Onder aan de streep liggen de gemiddelde autokosten voor een elektrische auto vaak niet hoger dan voor een vergelijkbare benzineauto.

En wat als ik hybride ga rijden in plaats van elektrisch?

Dat kan natuurlijk ook, maar dan kom je niet in aanmerking voor aanschafsubsidie en betaal je niet alleen voor de brandstof maar ook (in het geval van een plug-in hybride) voor de elektriciteit. Je kunt met een plug-in hybride korte stukken geheel elektrisch rijden; meestal tussen de 50 en 80 km. Met een gewone hybride is dat meestal maximaal 20 kilometer. Daarna gaat de benzinemotor sowieso meedoen en werken de twee krachtbonnen samen. Maar als je met een plug-in hybride alleen korte stukken rijdt (bijvoorbeeld woon-werk van minder dan 50 km) dan kan je dus heel lang rijden zonder gebruikmaking van de benzinemotor. Moet je  de auto wel op je werk meteen ‘aan de laadpaal hangen’ natuurlijk.

Waar loop ik tegenaan als ik met de EV op vakantie ga?

Om te beginnen: omdat het batterijpakket van een EV in de bodem van de auto ligt en de rest van de auto er bovenop is gebouwd, heb je een normale bagageruimte tot je beschikking. Het is dus niet zo dat de batterijen extra ruimte opsnoepen. Sterker nog: veel EV’s hebben een extra laadruimte in de neus op de plek waar vroeger de brandstofmotor zat. Dat heet een frunk (dat staat voor front trunk oftewel laadruimte voorin).

Het opladen van je EV in het buitenland is zo langzamerhand geen probleem meer. In Scandinavië is de mogelijkheid om te laden erg goed geregeld, maar ook in vakantielanden zoals Frankrijk, Italië en Duitsland is (snel)laden eenvoudig. Langs de route du soleil zijn tal van snellaadmogelijkheden maar ook elders in Frankrijk is snelladen en laden aan een publieke paal gewoon goed mogelijk. In Groot-Brittanië is de dekking van laadpalen minder goed.

We zeiden het hierboven al: steeds meer EV’s kunnen een aanhanger trekken maar een echte caravan wordt lastig. Meestal is het trekgewicht van een EV beperkt tot zo’n duizend kilogram. Dan heb je het dus over een heel kleine caravan of over een vouwwagen.

Verder zal het stroomverbruik tijdens het trekken van een caravan halveren waarmee de actieradius van de meeste EV’s dan dus erg beperkt is. In de praktijk zul je elke 150 km moeten laden. Met een vouwwagen neemt de actieradius met ongeveer een kwart af. Een overweging kan zijn om voor vakantieritten de EV thuis te laten en een brandstofauto te huren – al gaat dat wel aardig in de papieren lopen.

Heeft elektrisch rijden de toekomst?

Of elektrisch rijden voor jou interessant is, hangt af van meerdere factoren. Zoals: hoe en hoe vaak gebruik je je auto, wat is je budget en zijn er laadmogelijkheden in jouw omgeving? Daarom adviseren we je zo goed mogelijk over alles wat met elektrisch rijden te maken heeft. Zo kun je, samen met ons, het ideale moment bepalen om over te stappen. Nu of in de toekomst.