Elektrische auto’s onder perfecte omstandigheden hoe presteren ze?
Een Noors autoportal liet 32 elektrische auto’s het tegen elkaar opnemen in een actieradiustest. Nog niet de helft haalde de opgegeven fabriekswaarden, ondanks het feit dat de testrit werd verreden onder ideale omstandigheden.
De ontwikkeling van elektrische auto’s gaat door, maar er zijn nog steeds mensen die aarzelen om er een te kopen. Dat heeft onder meer te maken met de hoge prijzen voor elektrische voertuigen en het gebrek aan oplaadmogelijkheden. Sommige twijfels aangaande elektrische auto’s raken echter langzaam achterhaald. Hét belangrijkste argument tegen een e-voertuig zou nog altijd de beperkte actieradius zijn.
Welke auto’s presteerde niet naar verwachting?
Om te kijken hoe ver elektrische auto’s in de praktijk komen, voerde de Noorse autosite Auto.no een grote test uit over een vaste route met maar liefst 32 elektrische auto’s. Ze reden bij een gemiddelde temperatuur van zo’n twintig graden en nagenoeg geen wind. Kortom: de perfecte omstandigheden voor elektrische auto’s om te presteren.
Het slechte nieuws is dat nog niet de helft van de kandidaten de opgegeven WLTP-specificatie haalde qua actieradius. WLTP staat voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Het gaat hierbij om het gemiddelde verbruik van de auto onder laboratoriumomstandigheden die de praktijk simuleren. Vijf e-auto’s strandden zelfs tussen de 12,7 en 13,7 procent eerder dan opgegeven door de fabriek. Het gaat daarbij om de BYD Han (-13,2 procent), de Nio EL7 (-12,7 procent), de Toyota bZ4X met voorwielaandrijving (-13,7 procent), de BYD Atto 3 (-13,3 procent) en de Subaru Solterra (-13,3 procent).
Welke auto’s presteerde juist goed?
Aan de andere kant waren er ook best veel auto’s die juist verder kwamen dan de opgave van de fabrikant. De auto die het langst bleef rijden was de Tesla Model S Long Range (4WD). Met een totale afstand van 672 kilometer voordat de accu leeg was, kwam de Tesla in de praktijk verder dan alle ooit door het Noorse blad ooit geteste modellen. De Tesla kwam ook 6 procent verder dan de eigen fabrieksopgave.
Tweede werd de achterwiel aangedreven Polestar 2. Pas na 602 kilometer was de accu helemaal leeg. De auto haalde daarmee net niet de WLTP-specificatie van 615 kilometer. De derde plek was voor de Nio ET7 met 589 kilometer (WLTP-specificatie: 580 km). Hoewel het Noorse blad benadrukt dat het hier niet gaat om wetenschappelijke meting, geeft de test wel een goede indicatie van de onderlinge verhoudingen tussen de auto’s, aangezien ze onder identieke omstandigheden werden getest.
Verschil tussen winter en zomer
Bij gewone tests worden auto’s wel vaker op dezelfde route gereden, maar vaak onder verschillende weersomstandigheden. Eerdere tests in de winter wezen uit dat auto’s onder koude omstandigheden gemiddeld 15 tot 20 procent korter meegaan dan de WLTP-opgave en in de zomer tussen de vijf en 15 procent langer.