Cover voor Geef je bestelbus en bedrijf een elektrische boost!

Geef je bestelbus en bedrijf een elektrische boost!

Ben je bezorgd of een elektrische bus je naar elke klus kan brengen? Vraag je je af waar, wanneer en hoe je moet opladen, en hoe lang dat duurt? Maak je je zorgen over het snel leegraken van de batterij als je een aanhanger of kraan moet trekken? Wij begrijpen dat het aangaan van een langdurig contract in een zich snel ontwikkelende markt vragen oproept.

Maak je grijze kenteken groen!

De belangrijkste reden om over te stappen op een elektrische bedrijfswagen: elke dieselwagen die nu wordt besteld, zal op een gegeven moment de stad niet meer mogen betreden tijdens zijn leaseperiode. Het is cruciaal om nu te overwegen over te stappen op een elektrisch alternatief. De beperkte toegang tot stadscentra kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het aantal klussen dat je kan aannemen en daarmee direct van invloed zijn op je omzet. Zonder toegang tot de stad, geen klussen. Om je klaar te stomen leggen we je alle laadbegrippen uit, vertellen we je hoe belangrijk laadsnelheid is en geven we je hands-on oplossingen. 

Maximaal laadvermogen

Het laadvermogen wordt niet alleen bepaald door de laadpaal, maar ook door de elektrische auto zelf. Binnenin een elektrische auto bevindt zich een omvormer die een cruciale rol speelt. Deze omvormer zet gelijkstroom van de laadpaal of het stopcontact om naar wisselstroom, die vervolgens wordt opgeslagen in de accu. Deze onboard charger, oftewel de omvormer, is bepalend voor de snelheid waarmee de accu wordt opgeladen.

AC of DC laden

AC staat voor Alternating Current, oftewel wisselstroom. Hiermee wordt alle stroom bedoelt die uit onze stopcontacten in huis komt, maar ook uit reguliere laadpalen. In tegenstelling tot AC werkt de accu van een elektrische auto op gelijkstroom, ook wel Direct Current genoemd. Daarom is er in een elektrische auto een omvormer aanwezig die de stroom omzet.

Bij een snellader bevindt deze omvormer zich al in de laadpaal. Dit betekent dat jouw elektrische auto direct wordt opgeladen met DC-stroom, wat resulteert in aanzienlijk sneller laden.

Thuisladen met grijs kenteken

De snelheid van thuisladen of op jouw bedrijf locatie is afhankelijk van drie cruciale factoren: de laadpaal, de auto en de aansluiting in je meterkast. De meeste nieuwe modellen ondersteunen het laden met een 3-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting voor zowel de laadpaal als de meterkast is altijd aan te vragen en kan eenvoudig worden geregeld.

Laadsnelheid bedrijfswagen

De snelheid waarmee een accu wordt opgeladen, wordt uitgedrukt in kilowatt, vaak afgekort als kW. De accucapaciteit wordt gemeten in kilowattuur (kWh), waardoor de berekeningen eenvoudiger worden. Neem bijvoorbeeld de Opel Vivaro-E L2H1 50 kWh, met een laadvermogen van 11 kW (AC). Dit betekent dat de bus, wanneer aangesloten op een normale laadpaal, ongeveer 5 uur nodig heeft om volledig op te laden.

Naast een grote actieradius is snelladen heel belangrijk. Want hoe sneller je kan laden, hoe groter je rijbereik is. 

De toekomst is hier

Het opladen van jouw bedrijfswagen vergt wat extra tijd, of het nu door jouzelf of een medewerker wordt gedaan. Zonder een thuislaadpaal is het soms een uitdaging om een laadpaal te vinden die dicht bij jouw woning gelegen is.

Dit vraagt om een heroverweging van je gebruikelijke routine. Het kan betekenen dat je waardevolle spullen niet langer in de bus laat liggen, maar ze alvast bij de opdrachtgever plaatst. Van het bewaren van spullen in de bus naar het plaatsen van spullen op de klus. Het aanpassen en omdenken vergt weliswaar wat tijd, maar onthoud: het moment om actie te ondernemen is nu. Maak gebruik van de kansen die duurzaamheid biedt en pas je werkwijze aan voor een efficiĆ«nter gebruik van je elektrische bedrijfswagen. 

Meer informatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Vul het onderstaand formulier in, een van onze Autoleaseman Leasecoaches neemt contact met je op!

Zo inventariseren wij gezamenlijk alle mogelijkheden.

Bron: Athlon