Cover voor Het automerk: KIA

Het automerk KIA

Welkom bij de Autoleaseman blog. In deze blog leest u alles over alle automerken die in Nederland aanwezig zijn. In deze editie gaan wij het automerk KIA bekijken.

Het automerk Kia is één van de Koreaanse automerken. Op dit moment maakt het merk deel uit van de Hyundai Motor Company. Toch houdt Kia zich bezig met de ontwikkeling en productie van eigen personenauto’s en bedrijfswagens. In dit artikel geven wij meer informatie over het automerk Kia. Daarbij gaan wij in op de afkorting Kia en diverse Kia modellen en prijzen.

Cover voor Het automerk: KIA

De geëlektrificeerde modellen zijn goed voor bijna 50% van de Europese Kia-verkoop

De geschiedenis van automerk Kia

Kia startte in 1944 met het produceren van fietsen en motorfietsen. Pas in de jaren zeventig startte het automerk Kia met het produceren van automobielen. Door een verleden in de productie van fietsen en motorfietsen heeft Kia besloten haar om Kia Motors nog altijd als naam te behouden.

In de jaren 80 en 90 werkte het automerk Kia samen met Ford Motor Company. Samen hebben zij diverse modellen in zowel Zuid-Korea als in andere landen geïntroduceerd. Een goed voorbeeld hiervan is de Kia Pride. Deze is gebaseerd op de Mazda 121, die weer grote overeenkomsten had met de vierde generatie Ford Fiesta.

Halverwege de jaren 90 kampte Azië met een enorme financiële crisis. Ook Kia wist haar hoofd niet boven water te houden ging in 1997 failliet. Zowel Ford als Hyundai hadden interesse in de overname van het automerk. Uiteindelijk heeft Hyundai het bedrijf overgenomen. Uit deze overname is een hecht samenwerkingsverband ontstaan tussen het automerk Kia en Hyundai. Dit is terug te halen uit de onderlinge uitwisseling van techniek en ontwerpen.

Kia’s zijn er in alle prijsklasses

Wat je budget ook is, er is een Kia voor jou. Van de Picanto die je al rijdt vanaf 14.395 euro, tot de Stinger met een adviesprijs van 68.995 euro.

Met de Sorento in 2002 en Sportage in 2005 speelde Kia al vroeg in op de vraag naar SUV-modellen. Dat zorgde voor de eerste grote doorbraak in Europa.

Cruciaal is de Picanto geweest die in 2011 door hoofdontwerper Schreyer onder handen is genomen. De stadsauto is al jaren een van de best verkochte modellen in Nederland.

“Hij is zeer volwassen voor een auto in dat segment”, zei Autoweek-redacteur Jan Lemkes in 2018 tegen Nu.nl. “De Picanto heeft bovendien een compleet interieur dat niet het gevoel geeft dat elk dubbeltje er een te veel was, zoals bij veel concurrenten. Dat geldt ook voor de buitenkant.”

De laatste jaren timmert Kia aan de weg met de Niro, die verkrijgbaar is als hybride, plug-inhybride of volledig elektrisch. De Kia Niro is al sinds 2019 een van de betere verkochte elektrische auto’s van Nederland.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo ontvang jij het laatste actuele nieuws.