Cover voor Het automerk: Renault

Het automerk: Renault

Welkom bij de Autoleaseman blog. In deze blog leest u alles over alle automerken die in Nederland aanwezig zijn. In deze editie gaan wij het automerk Renault bekijken. Met ruim 118 jaar geschiedenis behoort Renault tot de oudste nog bestaande automerken op de wereld. Het begon voor Louis Renault allemaal in het schuurtje achter het ouderlijke buitenverblijf, waarna hij zijn passie wist uit te breiden tot één van de grootste bedrijven van Frankrijk. Aanvankelijk werd hij gesteund door zijn familie, maar later klaarde hij de klus grotendeels in z’n eentje.

Cover voor Het automerk: Renault

De Renault Megane E-Tech is de allereerste volledig elektrische auto van Renault!

Renault geschiedenis

Autofabrikant Renault is in 1899 opgericht door de drie broers Renault. Zij zagen het nut van autosport en ondanks dat Marcel Renault omkwam in de race Parijs-Madrid, bleef Renault actief in de racerij. Het merk won in 1906 de eerste Grand Prix en halverwege 1977 introduceerde het de turbomotor in de Formule 1.

De Renault-fabriek in Parijs werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Vanwege allerlei politieke complicaties werd Renault kort na de Tweede Wereldoorlog een staatsbedrijf. De Renault 4CV verscheen als eerste nieuwe auto na de oorlog en werd een groot succes, net als zijn opvolgers, de Dauphine en de 4. De Renault 16, de eerste auto met een hatchback, werd in 1966 verkozen tot Auto van het Jaar. De Renault Espace van 1984 was een van de eerste MPV’s, of ruimteauto’s zoals we toen zeiden.

Samenwerkingen

In 1996 werd Renault geprivatiseerd en in 1999 werd de alliantie met Nissan gestart. Al sinds eind jaren zestig werkte Renault samen met Dacia en in 1999 verwierf het een meerderheidsbelang in het Roemeense merk. Sinds 2000 heeft Renault ook een meerderheidsbelang in de autodivisie van het Koreaanse Samsung. Sinds 2010 werkt Renault samen met Daimler: de merken wisselen motoren uit en werken samen in Smart.

Meest en minst succesvol

De meest succesvolle ‘grote‘ Renault ooit is de 25, die in 1984 wordt gelanceerd en waarvan bijna 800.000 exemplaren worden gebouwd. De opvolgers hebben nooit nog zo’n hoog productieaantal gehaald. Een absoluut commercieel dieptepunt wordt bereikt met de Vel Satis (2002). Later probeert Renault zijn kansen in de grotere middenklasse opnieuw aan te scherpen met de nieuwe Talisman.