
Hoe kies je de juiste laadpaal voor bij jou thuis?
Als je een laadpaal thuis wilt installeren, dan wil je er één die voor jou het beste werkt. Hoe kies je een laadpaal? Waar moet je op letten?
Met de komst van een elektrische auto voor de deur kun je ook voor een laadpaal kiezen. Tenminste: als je een laadpaal kunt plaatsen. Want je moet dan de auto op eigen terrein kunnen opladen. Hoe kies je een laadpaal en welke overwegingen spelen een rol? We gaan er hier van uit dat je wel op eigen grond kunt opladen.
1-fase of 3-faseaansluiting
Heeft je huis een 1-fase of 3-fase aansluiting? Met een 3-fase aansluiting kan je sneller laden. Dat is vooral handig als je verwacht dat je auto in korte tijd weer een volle lading moet hebben. Maar als je de auto vooral incidenteel gebruikt voor kortere stukjes, dan hoef je niet per se deze upgrade te maken. Je laadpaal moet er wel geschikt voor zijn. En als je nu nog een 1-fase-aansluiting hebt, dan is het handig om te kiezen voor een laadpaal die ook in de toekomst met 3-fasenstroom kan werken. Immers, de laadpaal is een grotere investering dan het realiseren van een 3-fasenaansluiting en wellicht wil je in de toekomst wel sneller kunnen laden.
Dynamic Load Balancing
Dit is een extra dat een laadpaal in de software moet hebben. Het helpt om te voorkomen dat je in huis overbelasting krijgt door stroom als je de auto aan het opladen bent. Zeker als je tegelijkertijd een wasmachine, vaatwasser of inductiekookplaat gebruikt. Of als je een warmtewisselaar hebt. Met Dynamic Load Balancing laadt de auto minder snel op, of helemaal niet, als er op andere plaatsen veel stroom wordt gevraagd. Als je al 3-fasenstroom in huis hebt wordt dat al voor een groot deel opgevangen maar als je een 1-fase-aansluiting hebt is dit wel een factor om op te letten.

Direct laden of met een laadpas
Je kunt de laadpaal direct laten opladen als je de stekker in de auto steekt. Dan kan eigenlijk iedereen zijn auto opladen. Wil je dat niet, dan kies je een laadpaal met een kaartlezer. Dan heb je een extra beveiliging tegen gebruik van de laadpaal door anderen. Je kunt ook bijhouden wie er aan het laden is en hoeveel er geladen is. Zeker als je een leaseauto van de zaak hebt is dit handig, omdat je dan ook de kosten van het laden thuis terug kunt krijgen.
Wallbox of kies je een laadpaal
Het lijkt een kleine vraag maar het is toch erg praktisch … wil je het contact aan de muur bevestigen, dus een wallbox, of kies je een laadpaal die los staat? In het laatste geval staat de paal verder van het huis af maar moet je een extra paal bestellen om hem op vast te maken. Dat kost toch vaak een paar honderd euro extra, maar het feitelijke apparaat is hetzelfde.
Vormgeving en kleuren
De finishing touch bestaat uit de afwerking. Er zijn laadpalen die een witte, donkergrijze of zwarte doos zijn. Die kan vierkant zijn of langwerpig en afgerond. Er zijn ook laadpalen die je in alle mogelijke kleuren kunt krijgen. Als je dat belangrijk vindt, loont het de moeite om even verder rond te kijken en verschillende modellen te vergelijken.
Op de hoogte blijven van al het nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Zo mis jij niks!