Cover voor Hoe zit het met leasing en belastingen?

Hoe zit het met leasing en belastingen?

Maak je voor je bedrijf gebruik van leasing? Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar en bij operational lease ben je de huurder. De leasevorm die je gebruikt, heeft invloed op hoe je de inkomsten- en omzetbelasting afhandelt.

Financial lease

Bij financial lease ben je (economisch) eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je leaset. Bijvoorbeeld een auto of een machine. De aanschafprijs hiervan zet je op de balans.

Inkomstenbelasting en financial lease

De aflossingen tijdens de leaseperiode zijn niet aftrekbaar. Kosten die wel aftrekbaar zijn bij financial lease:

  • afschrijvingskosten
  • betaalde rente tijdens leasetermijnen
  • onderhoudskosten
  • reparatiekosten
  • overige kosten rondom de lease van het bedrijfsmiddel 

Deze kosten verlagen de belastbare winst. Misschien kun je investeringsaftrek gebruiken. Dit is een extra aftrekpost. Je belastbare winst wordt daardoor nog lager zodat je minder betaald.

Operational lease

Bij operational lease huur je het bedrijfsmiddel. Je betaalt periodiek een leasebedrag aan de leasemaatschappij.

Inkomstenbelasting en operational lease

Bij operational lease ben je geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. Daarom kun je niet afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel. Ook kun je geen investeringsaftrek gebruiken. Kosten die wel aftrekbaar zijn bij operational lease:

  • leasetermijnen (maandbedrag)
  • overige gebruikskosten zoals autowassen en tol

Btw en operational lease

Bij operationele lease wordt over elke termijn btw in rekening gebracht. Deze btw is net als de btw op overige kosten als voorbelasting aftrekbaar. Jouw onderneming moet dan wel met btw belaste prestaties verrichten.

Private lease

In plaats van het zakelijk leasen van een auto, kun je dat ook privé doen. Dat heet private lease. Alle kosten van de auto betaal je dan privé. Je krijgt niet te maken met de bijtelling in de inkomstenbelasting. Voor het zakelijk gebruik van de auto ontvang je in privé een kilometervergoeding van je bedrijf.

Bron: KVK

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Benieuwd naar alle mogelijkheden voor jouw bedrijf? Vul het onderstaande formulier in. Een van de Autoleaseman coaches neemt contact met je op!