Cover voor Is er een minimum inkomen voor Private Lease?

Is er een minimum inkomen voor Private Lease?

Het is lastig om op voorhand te zeggen of je op basis van alleen het inkomen in aanmerking komt voor private lease. Er is geen inkomenseis vastgesteld. Voor hoeveel je per maand kunt leasen is het gehele financiële plaatje van belang: de balans tussen inkomsten en uitgaven.

Draagkrachtnorm en financiële acceptatie

Na het doen van een aanvraag wordt er, als de leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, een verplichte kredietcheck gedaan. De leasemaatschappij gebruikt hiervoor een draagkrachtnorm (ook wel ‘leennorm’). De draagkrachtnorm geeft aan welk bedrag je per maand over moet houden voor levensonderhoud als alle vaste lasten zijn betaald.

Net als wanneer je zelf je financiën op een rijtje zou zetten wordt er dus niet alleen met je inkomen rekening gehouden, maar ook met de uitgaven. De hypotheek of huur, maar ook andere vaste lasten als tv, internet en telefonie en natuurlijk de wekelijkse boodschappen. Is er al een auto binnen het gezin heb je daar vanzelfsprekend ook kosten aan voor onderhoud, reparaties en brandstof, maar ook de waardevermindering van de auto. 

Op basis van de kredietcheck wordt een (bindend) advies uitgebracht. Bij een positief advies (financiële acceptatie) kun je gaan private leasen.

Private lease met een tijdelijk contract

Een vast inkomen is geen vereiste om te private leasen, maar maakt het acceptatieproces wel wat gemakkelijker. Een arbeidscontract mag niet eerder aflopen dan het leasecontract en dat is precies wat privé leasen in veel gevallen lastiger maakt met een tijdelijk contract. 

Kan er iemand garant staan voor jouw private leaseauto?

Mocht het eerste advies negatief zijn of twijfel je of je in aanmerking komt voor private lease kun je ook iemand uit je directe omgeving uitnodigen voor de kredietcheck. Een vereiste is dan wel dat deze persoon woonachtig is op hetzelfde adres. Deze persoon wordt dan medecontractant en zo worden beide inkomens getoetst. Dit kan de kans vergroten om de uitslag van het advies positief te laten beïnvloedden.