
Je elektrische auto opladen in Europa; dit moet je weten
Het bereik van moderne elektrische auto’s neemt elk jaar toe, waarmee verre bestemmingen beter bereikbaar worden. Helaas is het in het buitenland qua laadpalen nog niet zo luxe als hier. Het vergt nog wat meer voorbereiding. Wij helpen je op weg om je reis door Europa comfortabel te volbrengen.
Reken met 80 procent actieradius
Om zo efficiënt mogelijk te laden, kun je het best rekenen met 80 procent van die werkelijke actieradius. Deels om een reserve in te bouwen, mocht een geplande laadstop niet mogelijk zijn vanwege drukte of defecte laadpunten. En deels omdat snelladen daadwerkelijk snel is tot maximaal 80 procent. Daarboven neemt de laadsnelheid behoorlijk af. Maak je langere stops, bijvoorbeeld om te eten, dan heb je mogelijk tijd genoeg om tot 100 procent te laden bij een snellader en kun je de volgende laadstop iets langer uitstellen.
Harder rijden geen garantie voor kortere reistijd
Boven de 96 km/u stijgt het energieverbruik exponentieel. Een kruissnelheid van ongeveer 100 km/u is voor veel EV-rijders bij lange reizen daarom een optimaal compromis tussen snelheid en maximaal haalbare actieradius. Wil je toch sneller rijden, houd dan rekening met extra laadmomenten.

Europees snellaadnetwerk
Voor het snelladen langs de Europese snelwegen kun je bij veel aanbieders terecht, waaronder grote namen die in heel Europa actief zijn, zoals Allego, Fastned en Ionity. De meeste aanbieders hebben een eigen app waarin je alle benodigde informatie vindt, zoals locaties, aangeboden stekkers en beschikbaarheid van de stations. Een belangrijk voordeel is dat bij de grotere stations vrijwel alle Europese laadpassen worden geaccepteerd.
Ondertussen opent Tesla steeds vaker Supercharger-stations voor niet-Tesla’s. Wetende dat het merk ondertussen zo’n tienduizend laadpunten in Europa heeft, is dit goed nieuws. Volgens eigen zeggen is bijna de helft van die laadpunten beschikbaar voor gastladers. Wil je weten welke Tesla-locaties openstaan voor vreemde merken? Download de app of bekijk de kaart op de Tesla-website.
Let op voor de kosten voor laden in het buitenland
In het buitenland is opladen vaak duurder dan in Nederland en zijn de verschillen groter. Iedere laadpaalbeheerder is vrij om een eigen tarief in te stellen. Ook zijn er laadpalen met een tijdtarief. Je betaalt dan niet (alleen) voor het aantal geladen kWh, maar (ook) per minuut. Veel aanbieders van laadpassen rekenen de tarieven van de laadpaalbeheerders één op één door. Als je niet goed oplet, loop je dus het risico op een hoge rekening.
Op de hoogte blijven?
Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief, zo ontvang jij altijd al het nieuws.