Cover voor Je elektrische auto volladen, hoeveel kost het?

Je elektrische auto volladen, hoeveel kost het?

Tanken is duur, maar ook elektriciteit is momenteel niet goedkoop. Hoe duur is het eigenlijk om de accu van je elektrische auto volledig op te laden?

In dit rekenvoorbeeld houden wij twee verschillende situaties aan. Situatie 1 is het thuis opladen van de auto. Situatie 2 is het voertuig opladen middels snelladen bij een Fastned oplaadpunt

Laden aan een snellader

Maar wat kost het om de accu van een elektrische auto op te laden aan de snellader? In dit voorbeeld rekenen we met de gemiddelde prijs die je per kWh thuis betaalt en de prijs bij Fastned, een van de grootste aanbieders van laadpalen. De Tesla model Y RWD wordt hier als rekenvoorbeeld gebruikt. De Tesla model Y RWD heeft een batterijpakket van 57,5 kWh groot.

één kWh kost bij Fastned €0.69. Dit resulteert dat het volladen van de Tesla model Y RWD je €40 kost. Kies je voor de Tesla model Y Long Range dual motor? Dan kost het opladen bij een snellader je €51,75.

Bij sommige leveranciers kan je abonnementen nemen met korting, deze zijn niet in de berekening meegenomen.

Kosten thuis opladen

Het is natuurlijk om mogelijk om je elektrische auto thuis op te laden. De meeste mensen zullen dit dan ook waarschijnlijk doen. De gemiddelde kWh prijs in Nederland is € € 0,363 per kWh in januari 2024. Dit tarief is inclusief energiebelasting en btw.

Laad je de Tesla model Y RWD thuis op? Dan ben je gemiddeld €20,87 kwijt. Bij de Tesla model Y Long Range dual motor ben je gemiddeld €27,23. Dat is dus bijna de helft goedkoper! Daarentegen moet je thuis langer wachten voordat je accu is opgeladen. Je laadt thuis met maximaal 11 kW. De Fastned-palen gaan tot wel 350 kW.

Bron: Autovisie