Cover voor Keuze voor een elektrische zakelijke lease auto afhankelijk van inkomen

Keuze voor een elektrische zakelijke lease auto afhankelijk van inkomen

De vereniging van zakelijke rijders, beter bekend als het VZR heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar keuzes van zakelijke leaserijders om voor een elektrische auto te kiezen. Wat blijkt? De keuze voor een elektrische zakelijke leaseauto is erg inkomensafhankelijk. Het is voor de lage en midden inkomens nog te duur.

Hoge bijtelling

Een oorzaak van deze keuze is het feit dat elektrische auto’s nog altijd duur zijn en voorlopig ook duur blijven, stelt het VNA. Zo lag de gemiddelde aanschafprijs van volledig elektrische auto’s in 2022 volgens data van RDC op ruim € 53.000 tegenover bijna € 40.000 voor niet-EV’s. Dit betekent hogere leasetarieven en voor zakelijke rijders ook een hogere bijtelling voor het privégebruik.

Averechtse werking

Zo’n maatregel kan zelfs averechts werken, stelt VZR-voorzitter Jan van Delft: “Door de hoge prijs kunnen werkgevers gaan heroverwegen om de werknemer überhaupt geen auto aan te bieden. Werknemers die geen leaseauto meer krijgen gaan zakelijke kilometers vaker met hun privéauto afleggen, bijna altijd een exemplaar met een brandstofmotor. De beoogde CO2-winst van deze mogelijke maatregel wordt daarmee volledig teniet gedaan.”

Verdeling keuze voor elektrische auto per inkomen

Uit het onderzoek van VZR blijkt dat maar 36% van werknemers die een (bruto) inkomen van €75.000 per jaar verdienen kiezen voor een elektrische zakelijke lease auto. Als wij kijken naar de werknemers die tot €30.000 (bruto) jaarlijks inkomen hebben, kiest er maar 6% voor een elektrische zakelijke leaseauto.