Cover voor Massale zoektocht naar gebruikte elektrische auto’s

Massale zoektocht naar gebruikte elektrische auto’s

Per 1 juli wordt een accijnsverhoging op benzine en diesel doorgevoerd. Nou ja, verhoging? De overheid spreekt liever van het afbouwen van een accijnsverlaging. Voor veel mensen reden om naar gebruikte elektrische auto’s te speuren.

Sinds april is een duidelijke omslag te zien in het zoekgedrag van mensen die rondkijken op occasionsites, zo blijkt uit cijfers van Gaspedaal.nl en AutoTrack. Het feit dat brandstofprijzen vanaf 1 juli weer zullen stijgen zou de aanleiding voor het veranderde zoekgedrag.

Stijging brandstofprijzen

Door de oorlog in Oekraïne schoten energieprijzen – en daarmee ook brandstofprijzen – vorig jaar omhoog. Als tegemoetkoming verlaagde de Nederlandse staat tijdelijk de accijnzen op benzine, diesel en lpg. Begin dit jaar werd deze korting nog met een half jaar verlengd, maar per 1 juli wordt de korting gefaseerd afgebouwd. Deze prijsstijging heeft tot gevolg dat occasionkopers plots veel meer naar gebruikte elektrische auto’s zoeken. Het is zelfs een aanzienlijk grotere verandering in zoekgedrag dan na 1 januari, toen subsidies voor elektrische occasions weer beschikbaar kwamen.

Grotere zoektocht naar elektrische auto’s

Ten opzichte van de maand maart werd in april 27 procent meer gezocht naar tweedehands EV’s. Daar moet wel bij gezegd worden dat het aantal zoekopdrachten naar elektrische occasions in maart op het laagste punt was sinds oktober 2021. In de maand april zocht zo’n 8,3 procent van de occasionkopers naar een elektrische auto. De laatste week van april was dit zelfs 10,3 procent.

Hoewel het aanbod tweedehands elektrische auto’s nog vrij beperkt is hebben wij een aanbod met elektrische private lease auto’s voor jullie geselecteerd.