Cover voor Mijn leasecontract loopt af, wat nu?

Mijn leasecontract loopt af, wat nu?

Loopt je leasecontract bijna af? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Wil je de auto inleveren en een nieuwe auto? Of blijf je liever in deze auto rijden. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Leasecontract eindigt: wat nu?

Als je een leasecontract afsluit is dat voor een bepaalde tijd, vaak 1 tot 5 jaar. Standaard regel is dat je na deze periode de private leaseauto weer inlevert bij de leasemaatschappij. De gereden kilometers en ‘niet-acceptabele’ schades worden verrekend. Denk aan niet gebruikelijke krassen en deuken.

Inleverprotocollen en checklisten

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Vraag dan bij de leasemaatschappij na welke schades wel en niet acceptabel zijn. Leasemaatschappijen hebben vaak inleverprotocollen en soms zelfs een checklist voor het inleveren. Zo weet je wat er van je verwacht wordt bij het inleveren van de auto. 

Waar moet je op letten? 

Is je leasecontract bijna afgelopen? Let dan op deze punten:

  • Check van tevoren het inleverprotocol. 
  • Maak een afspraak voor het inleveren van de auto.
  • Denk aan het inleveren van de reservesleutel, kentekenbewijs en eventuele andere accessoires.
  • Haal alle persoonlijke bezittingen uit de auto.
  • Verwijder alle data (zoals navigatie- en belgeschiedenis) uit de auto.

Wat is er mogelijk?

Wat wil je aan het einde van je leasecontract? Ga je opnieuw voor private lease? Koop je een auto, of wil je misschien helemaal geen auto meer. Bedenk op tijd wat je wilt en ga hiermee aan de slag. Een nieuwe auto, zowel koop als lease, heeft namelijk vaak een levertijd. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij. 

1. Auto inleveren

Nieuwe auto leasen of kopen. Als je een nieuwe auto gaat leasen is het goed om aanbieders te vergelijken. Misschien zijn er nieuwe partijen op de markt of zijn er scherpe aanbiedingen met goede voorwaarden. Let erop dat je op tijd begint met oriënteren. Je moet opnieuw een aanvraagproces doorlopen. Daarbij wordt er onder andere de kredietacceptatie uitgevoerd.

Aan het einde van je leasecontract kun je ook besluiten om een auto te kopen. Dit kan een nieuwe of tweedehands auto zijn

2. Leasecontract verlengen

Bevalt je huidige private lease auto zo goed, dat je er in wilt blijven rijden? Neem dan op tijd contact op met de leasemaatschappij. Je kunt de leasemaatschappij vragen naar de mogelijkheden en het nieuwe aanbod.

3. Leaseauto overnemen

De leasemaatschappij kan je een aanbod doen om de private leaseauto te kopen. Ga hier niet te snel op in, tenzij je zeker bent van je zaak. Krijg je geen aanbod dan kun je zelf ook naar de mogelijkheden vragen. 

Bron: Consumentenbond

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ontvang jij al het laatste nieuws, zo blijf jij goed op de hoogte!