Cover voor Mild-Hybrid aandrijving, hoe werkt het in de praktijk?

Mild-Hybrid aandrijving, hoe werkt het in de praktijk?

Bij steeds meer auto’s met een verbrandingsmotor zie je een mild-hybride variant. Dat is eigenlijk een lichte vorm van een hybride auto. Wat is het principe van een mild-hybride aandrijving?

Je herkent een mild-hybride auto vaak aan een typeplaatje. Soms staat er MHEV op (van Mild Hybrid Electric Vehicle), soms gewoon Hybrid. We kijken hier naar het principe van een mild-hybride aandrijving. Het kenmerk van de mild-hybride aandrijving is een relatief eenvoudige techniek.

Zo werkt de aandrijving

De startmotor van de auto dient tegelijkertijd als dynamo voor het hybride systeem. Dat kan 12 volt maar ook 48 volt werken. Het systeem bestaat uit de verbrandingsmotor die je aan een elektromotor, vaak de startmotor, koppelt. Die elektromotor kan ook als een dynamo werken. Deze motor kan in het vliegwiel zijn geïntegreerd. De elektromotor is in dat geval vast verbonden met de motor. Dat is anders dan een startmotor, die na zijn werk terugspringt. De elektromotor kan ook met een riem zijn verbonden aan de verbrandingsmotor of hij kan aan dezelfde as zitten.

Eenvoudige techniek

Doordat je een mild-hybride aandrijving redelijk eenvoudig (en dus goedkoop) kunt toepassen, zie je deze als snelle oplossing bij veel modellen met een verbrandingsmotor verschijnen. Als je denkt dat je ze alleen in goedkopere auto’s als een Fiat Panda (of 500) 1.0 Hybrid, Suzuki Ignis 1.2 Smart Hybrid of Kia Stonic 1.0 T-GDi MHEV ziet, vergis je jezelf. In middenklassers als de Ford Focus of Kuga, Hyundai i30 vind je ze. Maar ook merken als Mercedes-Benz, Land Rover of zelfs Maserati omarmen deze techniek om hun producten een vleugje elektrificatie te geven. Daarmee kunnen ze vaak nét een paar punten winnen in de emissiemetingen. In Nederland maakt dat weer verschil voor bijvoorbeeld de bpm die ze je als autokoper in rekening moeten brengen. In ruil is de auto dan vaak een beetje zuiniger, maar onze ervaring leert dat je jezelf daarin niet te rijk moet rekenen.

Geen elektrische actieradius

Een mild hybride auto kan niet alleen op de elektromotor rijden. Dat komt onder andere doordat bij een mild-hybride aandrijving de brandstofmotor altijd werkt. Ja, een start-stopsysteem zal de motor af kunnen laten slaan als je stilstaat. Maar verder werkt het vooral als een duwtje in de rug. Het verbruik van een mild-hybride auto is dus hooguit een paar procenten lager dan zonder de elektrische hulp. Wil je wel volledig elektrisch kunnen rijden in combinatie met een brandstofmotor, dan moet je kijken naar een volwaardige hybride auto of een plug-in hybride.