Cover voor Mobiliteitsbudget of een leaseauto, wat past het beste bij je?

Mobiliteitsbudget of een leaseauto, wat past het beste bij je?

De al lang ingeburgerde lease auto van de zaak is onder velen al bekend. Met de opkomst van steeds meer verschillende deelplatformern, leasefietsen en de optamalisatie van het openbaar vervoer krijgt een nieuw concept steeds meer aarde aan de grond.

Het concept is simpel. De werknemer ontvangt iedere maand een vast bedrag van zijn werkgever om de kosten voor woon-werkverkeer te vergoeden. welke vorm van mobiliteit de werknemer kiest is zijn eigen keuze. Dit wordt ook wel een mobiliteitsbudget, ook wel mobiliteitsvergoeding genoemd. Maar hoe weet je of een auto van de zaak beter bij je past of een mobiliteitsbudget. In dit artikel gaat Autoleaseman dit uit een zetten.

Reisbehoefte

Allereerst is het belangrijk wat je reisbehoefte is. Moet je dagelijks een grote afstand afleggen voor woon- en werk verkeer? Dan past een auto van de zaak beter bij je wensen. Woon en werk je in een grote stad en moet je vaak in het stadscentrum zijn? Dan past een mobiliteitsbudget wellicht beter bij je wensen. Dit geeft je de ruimte om gebruik te maken van alternatief vervoer dat in steden goed geregeld is. Denk aan het OV, de fiets of de taxi. Een (eigen) auto kan hier ook onderdeel van zijn. Het geeft je een vorm van vrijheid, omdat je zelf de controle hebt over je mobiliteit en je budget.

Kosten

Uiteraard is het ook van belang om rekening te houden met de kosten die je maakt. Gebruik je een eigen auto in het mobiliteitsbudget, dan kan het handig zijn om een splitsing te maken tussen de vaste kosten (bijvoorbeeld afschrijving en onderhoud) en variabele kosten (bijvoorbeeld benzine en reparaties). Een mobiliteitsbudget hoort ook een kilometervergoeding in zich te hebben, zodat zowel je zakelijke- als je woon-werk kilometers altijd vergoed worden door de werkgever. Nuttig is ook om in te schatten hoeveel privékilometers je rijdt. Bij veel privékilometers kunnen de kosten oplopen.

Belangrijk is ook dat de mobiliteit die je inkoopt, bruto van het mobiliteitsbudget kan worden afgehaald. Steeds meer werkgevers kunnen dit. Krijg je het budget direct bij je salaris, dan weet je dat er ook direct inkomstenbelasting van af gaat en je netto minder te besteden hebt.

Meer informatie nodig?

Dit artikel heeft inzicht gegeven wat het beste bij jou past. Weet je het nog niet helemaal zeker of is het nog niet duidelijk? Wij staan altijd klaar om alle vragen te beantwoorden. 

Laat onderstaand je contactgegevens achter. Een van onze Autoleaseman coaches neemt contact met je op!