Autoleaseman

Nieuws

Nov 2, 2020

Bijtelling tussentijds wijzigen met een verklaring “geen privégebruik”, kan dat?

Bijtelling, er zijn al een aantal artikelen over geschreven, toch blijven veel vragen omtrent dit onderwerp onbeantwoord. Ook op de vraag: ‘’Kan ik tussentijds stoppen met het betalen van bijtelling?’’  deze vraag gaan we in dit artikel uitzoeken.
 
Maar hoe werkt dat dan?
Stel, je bent werkzaam als regiomanager en je hebt een leaseauto. Deze leaseauto ben je gaan rijden in augustus 2016 en de contractperiode is 4 jaar. Naast zakelijke kilometers maak je ook privékilometers. Jouw werkgever geeft aan dat je in juni een nieuwe auto uit mag zoeken. Dat is natuurlijk mooi. Alleen wil je graag stoppen met het maken van privékilometers met je leaseauto en je stelt een belangrijke vraag: ‘’Ik wil bij mijn nieuwe leasecontract stoppen met bijtellen. Kan dat?’’
 
Autoleaseman helpt jou en ieder ander die met dit vraagstuk zit graag aan het juiste antwoord. Het zit namelijk als volgt. Wanneer je een aanpassing wilt doen in het betalen van bijtelling kan dat op de volgende momenten:

  • Je begint bij een werkgever en ontvangt daar je eerste leaseauto.
  • Het kalenderjaar is om en het is 1 januari.

Met deze punten in gedachte, terug naar het voorbeeld. Dit wordt je tweede leaseauto bij deze werkgever, hierdoor valt het eerste punt weg. Het kalenderjaar is ook nog niet op zijn einde en het tweede punt valt hiermee dus ook weg. Je zal dus moeten wachten tot 1 januari om je bijtelling te stoppen.
 
Geen privégebruik leaseauto
Indien je kiest om jouw leaseauto alleen zakelijk te gebruiken, is het betalen van bijtelling niet nodig. Om te stoppen met het betalen van bijtelling voor privékilometers is het wel noodzakelijk dat je kunt aantonen dat de auto op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer gebruikt wordt voor privé doeleinde. Op welke manieren je dit kunt aantonen zie je hieronder:

U kunt op drie manieren bewijzen dat u minder dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak:

  1. met een sluitende en controleerbare ritregistratie, die u inlevert bij uw werkgever;
  2. door bij de Belastingdienst een Verklaring geen privégebruik auto aan te vragen, in combinatie met een sluitende rittenregistratie (of ander bewijs);
  3. met ander soort bewijs.

Er gelden formeel gezien geen voorwaarden aan het bewijs: de zogenoemde vrije bewijsleer geldt. In de praktijk hanteren zakelijke rijders vooral de Verklaring geen privégebruik auto.

Bron: VZR