Autoleaseman

Nieuws

Nov 16, 2020

Dominantie van Tesla is voorbij

Sinds een paar maanden verkopen de concerns Volkswagen Group en Renault-Nissan-Mitsubishi in Europa ieder meer volledig elektrische auto's dan de Amerikanen van Tesla. Hun heerschappij lijkt voorbij.

Door de steeds strengere milieu-eisen brengen autofabrikanten aan de lopende band elektrische auto's uit. Ze moeten wel. Zonder elektrische modellen is de gemiddelde uitstoot te hoog en wachten er gigaboetes van de Europese Unie.

In september, toen de elektrische Volkswagen ID3 op de markt kwam, was het gedaan met de overheersing van Tesla. Volgens de Duitse automarktanalist Matthias Schmidt verkocht de Volkswagen Group in de eerste drie kwartalen 87.000 ev's (electric vehicles), de combinatie Renault-Nissan-Mitsubishi wist er 83.000 te slijten en Tesla bleef steken op 63.000 stuks. Het marktaandeel van de Amerikanen kelderde van 34 procent vorig jaar naar 13 procent nu. Een kleine nuancering: Tesla is een merk en de twee andere zijn concerns met meerdere merken.

De verkoopcijfers van de Tesla Model S, sinds 2012 op de markt, zijn gekelderd.
 
De verkoopcijfers van de Tesla Model S, sinds 2012 op de markt, zijn gekelderd. © ANP

Sancties
Feit blijft dat het marktaandeel van Tesla keldert nu de traditionele autofabrikanten uit alle macht zoveel mogelijk elektrische auto's produceren. Ze hebben geen keus, want de sancties zijn enorm. Neem bijvoorbeeld het Volkswagenconcern, de grootste autofabrikant van Europa. Volkswagen verkoopt inmiddels tienduizenden elektrische auto's maar zit met de gemiddelde uitstoot toch nog ongeveer 1 gram boven de vereiste norm van 95 gram CO2 per kilometer. Dat lijkt verwaarloosbaar klein, maar de Europese Unie gaat boetes uitdelen van bijna 100 euro per gram per verkochte auto. Voor Volkswagen, dat ook Audi, Porsche, Seat en Skoda produceert, betekent dat een boete van vele tientallen miljoenen euro's. Volkswagen doet er alles aan om het milieudoel dit jaar nog te halen.

Auto's zijn in Europa goed voor ongeveer 12 procent van de CO2-uitstoot. Om dat terug te schroeven, moeten ze steeds zuiniger worden en op den duur volledig elektrisch. De nieuwe eis, 95 gram CO2 per kilometer, betekent in de praktijk een verbruik van ongeveer 1 op 25 voor een benzineauto en voor diesels ongeveer 1 op 30.

Volkswagen ligt aardig op koers, maar andere hebben de grootste moeite met het vergroenen van de modellen. Fiat en Honda bijvoorbeeld. Die kopen CO2-rechten bij Tesla om aan de eis van 95 gram te voldoen. Tesla produceert alleen elektrische auto's en heeft dus veel verhandelbare CO2-rechten. Fiat-Chrysler betaalt Tesla 1,1 miljard euro om drie jaar lang de eigen CO2-uitstoot te mogen verrekenen met de schone Amerikaanse auto's. Dit jaar verwacht Tesla 860 miljoen euro te verdienen met de CO2-handel.

Heel lang kunnen de Amerikanen niet blijven delven uit die goudmijn. Dat de hegemonie van het merk voorbij is, blijkt ook uit de Nederlandse verkoopcijfers. De elektrische Volkswagen ID3 was afgelopen maand de bestverkochte personenauto in Nederland; er werden er in oktober 2789 op kenteken gezet. Ter vergelijking: van de Tesla 3 werden er vorige maand slechts enkele tientallen verkocht. De verkoop van Model S, een acht jaar oud model, en van Model X zijn geheel ingestort. Bij de laadpalen zal het beeld voorlopig nog niet veranderen. Tesla verkocht in Nederland sinds 2012 zo'n 55.000 auto's; in totaal rijden er nu 138.000 volledig elektrische auto's.

Hoog tempo
Het Volkswagenconcern wil in hoog tempo elektrificeren en heeft daarvoor 30 miljard euro uitgetrokken. Volgend jaar komt de Volkswagen ID4, een elektrische SUV, op de markt. Porsche heeft ook al een elektrisch exemplaar, Seat eveneens, en Skoda heeft al twee modellen. Volgens Volkswagen zijn er over twee jaar zoveel elektrische modellen en worden die zo goed verkocht dat er geen zorgen meer zijn over een te hoge CO2-uitstoot en bijhorende boetes

Bron: AD: T. Voermans