Autoleaseman

Nieuws

Mar 4, 2020

Zoveel subsidie krijg je straks bij aanschaf van een elektrische auto

Mensen die een elektrische auto willen aanschaffen, kunnen vanaf deze zomer 4000 euro subsidie voor een nieuw en 2000 euro voor een gebruikt exemplaar krijgen. Dat heeft minister Van Veldhoven (Milieu) bekendgemaakt.

Naar verwachting kunnen particulieren vanaf 1 juli de subsidie aanvragen als ze een elektrische auto aanschaffen of privé leasen. Het gaat daarbij nadrukkelijk om auto’s die interessant zijn voor middeninkomens, zowel nieuw als gebruikt. Met deze subsidie wordt een afspraak uit het klimaatakkoord ingevuld. Naast subsidie komt er voor gebruikte auto’s een check op de batterij, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.

Mensen hikken aan tegen aanschafprijs
Van Veldhoven: ,,Een elektrische auto moet voor veel meer mensen bereikbaar worden dan alleen de zakelijke rijders. Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs. Met deze regeling wil ik die drempel lager maken.”

Alleen emissieloze personenauto’s, zowel gebruikt als nieuw, met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en een actieradius van minimaal 120 kilometer komen in aanmerking.Ook moet de auto enkele jaren in Nederland bij dezelfde eigenaar blijven. Als mensen hun leasecontract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie. Eigenaren die binnen drie jaar en andere auto kopen, betalen een deel van de subsidie terug.

Om misbruik te voorkomen, kan de subsidie alleen worden verkregen bij aankoop of lease via een erkend autobedrijf en kan een particulier slechts één keer subsidie aanvragen.

Subsidie nieuwe auto’s loopt terug
Omdat elektrische auto’s naar verwachting een steeds lagere aanschafprijs krijgen, loopt het subsidiebedrag de komende jaren terug voor nieuwe auto’s tot 2.550 euro in 2025. Voor gebruikte auto’s blijft de subsidie de komende jaren 2000 euro. Nederland is vooralsnog het enige land in Europa dat subsidie op de aanschaf of lease van gebruikte auto’s invoert.

Voor de subsidieregeling is in totaal 252 miljoen euro gereserveerd. Dit is het maximale bedrag dat in totaal in de jaren tot eind 2025 beschikbaar is.

Voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging is blij met de komst van een subsidieregeling. ,,Voor het behalen van de klimaatdoelstellingen is het essentieel dat net als de zakelijke automobilist ook de particuliere automobilist verleid wordt om emissieloos te rijden.” Volgens Van Eijck is het lastig te voorspellen hoe de particuliere markt gaat reageren op de subsidie.

Bron: ad.nl