Autoleaseman

Nieuws

May 6, 2019

Amsterdam wil benzine- en dieselauto's vanaf 2030 verbieden

Bestuurders van benzine- en dieselauto’s kunnen over zo’n tien jaar niet meer terecht in onze hoofdstad. Vanaf 2030 wil Amsterdam de auto’s op fossiele brandstoffen namelijk weren en zijn enkel uitstootvrije auto's nog welkom.

Dat meldt de NOS. Zij zeggen dat het gemeentebestuur een nieuwe actieplan heeft waar de grote plannen in voorkomen. Het zou gaan om het ‘Actieplan Schone Lucht’ waarmee de stad de uitstoot wil aanpakken. Verkeerswethouder Sharon Dijksma verklaart: “We willen schonere lucht voor alle Amsterdammers.”

De stad wil het verkeer emissievrij maken door milieuzones uit te breiden en uitstootvrije gebieden in te voeren. Amsterdammers met een auto op benzine of diesel voor de deur kunnen rekenen op hulp van de gemeente. Zij worden naar verluidt geholpen met subsidies en ontheffingen.

Volgens Nu.nl zijn er ook plannen op de kortere termijn.

  • Amsterdam krijgt volgens het plan volgend jaar een milieuzone voor personenauto's. Tot nu toe werden alleen oude brommers, bestelwagens, vrachtauto's en taxi's geweerd. Die bestaande zones worden uitgebreid. Het is nog niet bekend aan welke eisen de auto's moeten voldoen.
  • In 2022 wil de stad een uitstootvrije zone voor ov-bussen en touringcars.
  • Drie jaar later zou de bebouwde kom uitstootvrij moeten zijn wat betreft brom- en snorfietsen.
  • Later komt er een volledig uitstootvrij gebied binnen de ring voor alle vrachtwagens, bestelwagens, taxi's, ov-bussen en touringcars. Ook moet alle passagiers- en pleziervaart en de pontjes van GVB uitstootvrij worden.

Volgens AT5 worden de nieuwe ambitieuze plannen aan het einde van deze maand in de gemeenteraad besproken. Daarna volgt een periode waarin bewoners en bedrijven online kunnen meepraten waarna er nog een periode volgt van inspraak.

“Een bizar plan waarmee Amsterdam zich volledig buiten de realiteit zet", reageert Steven van Eijck, voorzitter RAI Vereniging. Volgens Van Eijck staan hiermee straks tienduizenden Amsterdamse gezinnen die geen geld hebben voor een nieuwe auto, in de kou. "Amsterdam is een stad waar iedereen mee moeten kunnen doen, niet alleen de rijken. Vanzelfsprekend wordt in de toekomst al het vervoer emissieloos, dat moet ook en dat hebben we afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. In de overgangsperiode worden komende jaren naast elektrische auto’s ook allerlei schone (plug-in) hybrides, diesel en benzine auto’s geïntroduceerd die prima passen in een stedelijk luchtbeleid.”

 

Bron: Autoweek