Cover voor Op vakantie met een elektrische auto: 5 tips

Op vakantie met een elektrische auto: 5 tips

De vakantieperiode is in aantocht en dat betekent dat Nederlanders weer massaal de weg op gaan naar hun vakantiebestemming. Maar wat als je in een elektrische auto rijdt? Geen paniek! Wij hebben 5 belangrijke tips voor je. Zo ben je goed voorbereid over afstanden tot wel 1.100 kilometer naar het zonovergoten zuiden van Frankrijk.

1. Ga goed voorbereid op reis

We weten het allemaal, “een goede voorbereiding is het halve werk”. Net zoals bij een benzine-auto, is het belangrijk om je route goed uit te stippelen. Bij de elektrische auto komt daar nog een extra element bij: laadstops! Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere laad-apps waar je alle locaties van laadpalen inzichtelijk worden gemaakt. Het uitstippelen van je route is belangrijk, maar vergeet ook niet om je EV aan te melden en/of een vignet/sticker te kopen als je met de elektrische auto een milieu zone binnengaat.

2. Rijd je actieradius nooit helemaal op

Een open deur, maar het is geen goed idee om je actieradius helemaal naar nul kilometer te rijden. Dat geldt voor zowel benzine- als elektrische auto’s. Zorg er altijd voor dat je minimaal 20% van je batterij overhoudt als reserve. Dan weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Mocht een laadpaal bezet zijn of niet werken, dan kun je altijd terugvallen op deze reserves. Zo blijf je lekker mobiel en houd je het hoofd koel, zelfs als je elektrische auto bijna leeg is!

3. Maak een kleine oefentrip

Probeer een kleinere trip van een paar honderd kilometer in Duitsland of Frankrijk met een weekendje. Dat is oefenen, en je spook-zorgen over elektrisch rijden en buitenland verdwijnen

4. Maak gebruik van meerdere laadpassen

Het zal je maar overkomen… Sta je bij een laadpaal met een (bijna) lege accu, werkt je laadpas niet. Wat nu? Het is altijd handig om een tweede laadpas achter de hand te hebben voor het geval dat. Er zijn talloze aanbieders van laadpassen. Lease je zakelijk een auto vraag dan naar de mogelijkheden van een extra pas bij de desbetreffende leasemaatschappij. Ben je een Private Lease klant? Vraag dan via de ANWB een laadpas aan.

5. Maak gebruik van handige apps

Wist je dat er talloze apps bestaan die jou helpen bij het plannen van jouw ideale route? Maak daar gebruik van!

Leaserijders hebben nog een andere geweldige tip: maak gebruik van de app van jouw auto, zoals Tesla of Polestar. Hiermee regel je niet alleen de climate control en vergrendel je de auto, maar ook houd je de actieradius, laadtijd en laadsnelheid in de gaten.

Al het elektrische aanbod