Cover voor PHEV en EV wat betekent het en wat is het?

PHEV en EV wat betekent het en wat is het?

Als je aan het kijken bent naar een elektrische auto, dan komen er allerlei afkortingen op jouw pad. Wat betekent EV? En wat is PHEV? Of BEV? Om er een aantal te noemen. We geven een overzicht van verschillende termen die je zult zien.

De term EV zul je verreweg het meeste zien. Maar wat betekent EV precies? Die letters staan voor Electric Vehicle: elektrische auto. Het is een brede term die eigenlijk alle elektrische auto’s aanduidt.

Wat betekent EV bij volledig elektrische auto?

In deze tijd gaat het vaak om een elektrische auto die helemaal elektrisch wordt aangedreven: een FEV (full electric vehicle). Zo’n auto heeft helemaal geen andere vorm van aandrijving. Alleen een elektromotor zorgt voor de aandrijving.

Meestal zul je het dan tegelijkertijd hebben over een BEV: een Battery Electric Vehicle. Deze auto is helemaal elektrisch en de energie wordt opgeslagen in een batterij. Dat is het overgrote deel van de elektrische auto’s die je op de Nederlandse wegen zult zien. Je kunt echter ook een FCEV tegenkomen. Die letters staan voor Fuel Cell Electric Vehicle. In deze auto zit een brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit. Die elektriciteit wordt weer gebruikt om de auto aan te drijven. Deze auto’s zijn ook in Nederland en België op de markt maar ze worden niet erg vaak verkocht. Er zijn ook nog niet zo veel plaatsen waar je waterstof kunt tanken – dat worden er wel meer.

EV met aanvullende krachtbron

Met dit in het achterhoofd zijn er meerdere afkortingen die je tegenkomt. Als je weet wat EV betekent kun je er meer afleiden. Een redelijk bekende is PHEV, ofwel: Plug-in Hybrid Electric Vehicle. Dit is een elektrische auto waarvan je de accu kunt opladen aan een stopcontact of laadpaal. Deze rijden beperkt elektrisch (maar zijn wel bruikbaar), bijvoorbeeld 50 tot 70 kilometer op één keer laden. Voor langere afstanden schakelen ze over op een verbrandingsmotor. Als je afremt, dan zal ook hier de accu worden opgeladen, net als bij een ‘volledige’ elektrische auto.

Eigenlijk heb je hier het beste van twee werelden, omdat de ‘elektrische’ afstand over het algemeen voldoende zal zijn voor veel ritten, bijvoorbeeld woon-werkverkeer en je op langere afstanden kunt profiteren van de brandstofmotor. Je hoeft dus niet zo bang te zijn dat je zonder stroom aan de kant van de weg komt te staan.

Daarbij kennen we intussen erg veel MHEV’s, Mild Hybrid Electric Vehicles. Zij zijn ontwikkeld met brandstof aandrijving en hebben een elektrische motor die bijspringt als dat nodig is. Ze zijn er in verschillende varianten maar ze kunnen slechts een zeer beperkte afstand volledig elektrisch rijden, áls dat al het geval is. Je bespaart er niet veel uitstoot en benzine mee maar het voordeel voor veel mensen bestaat eruit dat je ze gewoon bij het benzinestation kunt volgooien.