Cover voor Range anxiety geen issue meer onder leaserijders

Range anxiety geen issue meer onder leaserijders

Range anxiety: de angst om je eindbestemming niet te halen. Als kersverse eigenaar van een elektrische auto ontkom je er hoogstwaarschijnlijk niet aan. Waar we met brandstofauto’s gemakkelijk 500 kilometer kunnen afleggen en na een paar minuten tanken weer door kunnen rijden, ligt dit bij elektrische auto’s net wat anders. De actieradius verschilt per auto, verschillende factoren hebben invloed op de actieradius en het opladen duurt daarnaast langer dan een ouderwetse tankbeurt. ALD heeft onderzoek uitgevoerd naar dit fenomeen en kwam tot een verasssende conclusie. Autoleaseman zet dit uiteen voor je in dit artikel.

Uitslag onderzoek

ALD Automotive deed onder bijna 1.600 leaserijders onderzoek naar elektrisch rijden. Daarbij gaat het om zakelijke leaserijders én mensen met een private-leaseauto. Zo’n 700 van hen rijden al elektrisch, de rest nog niet. De ondervraagde leaserijders zijn opvallend positief over het aantal laadpunten in Nederland. 79 procent van de ondervraagden zegt het aantal laadpunten in Nederland niet meer als een hindernis voor elektrisch rijden te zien. Dat is niet helemaal hetzelfde als ‘geen laadstress meer’, maar ook daar heeft ALD naar gevraagd. 69 procent blijkt niet meer bang te zijn om stil te komen te staan in Nederland. De laatste jaren heeft de infrastructuur van Nederland zo’n ontwikkeling doorgemaakt dat ruim 1.100 leaserijders geen range anxiety meer hebben. 

Tips om range anxiety te voorkomen

Heb jij als rijder van een elektrische auto toch nog zorgen of jij wel aankomt op plek van bestemming? Deze tips kunnen je gaan helpen om deze zorgen weg te nemen.

1. HOUD REKENING MET FACTOREN DIE INVLOED HEBBEN OP DE ACTIERADIUS

Van een brandstofauto zijn we al gewend dat weersomstandigheden en rijstijl invloed hebben op het verbruik. Bij een elektrische auto is dit hetzelfde geval. Rijd jij vrijwel alleen maar op de snelweg? Dan kost dit jouw elektrische auto meer energie, waardoor de actieradius afneemt. Ook de seizoenen hebben invloed op het energieverbruik van jouw EV. Vooral in de winter, wanneer de auto constant moet blijven verwarmen, geldt dat je rekening moet houden met een verlaagde actieradius. In de zomer gelden optimale rijcondities, maar het gebruik van de airconditioning heeft wel enige negatieve invloed op de actieradius. 

2. GA WANNEER MOGELIJK MET EEN VOLLE BATTERIJ OP WEG

Het ligt misschien wat voor de hand, maar een volle accu is natuurlijk de beste oplossing voor range anxiety. Een eigen laadpaal bij jou thuis is daarom ideaal wanneer je last hebt van laadstress. Je hebt altijd een plek waarvan je zeker bent dat je er kunt laden. Daarnaast kun je iedere dag met een volle accu de weg op, om zoveel mogelijk zorgeloze kilometers te rijden.

3. RIJD ZO CONSTANT MOGELIJK EN NEEM RUSTIGE ROUTES

Zoals je bij tip 2 kunt lezen geldt voor elektrische auto’s: hoe sneller je rijdt, hoe minder kilometers je kunt afleggen. Kies daarom voor rustige routes. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel afstand het scheelt om de snelweg te vermijden naar jouw werk. Probeer als het mogelijk is ook stoplichten en drukke verkeerspunten uit de weg te gaan. Constant rijden is namelijk het meest gunstig voor de actieradius van jouw elektrische auto.

4. WEET WAAR JE KUNT LADEN

Wat je ook doet om range anxiety te beperken en jouw actieradius te optimaliseren, je zult toch moeten laden. Wanneer het lampje gaat branden dat de accu leeg raakt, beginnen de zenuwen vaak pas echt op te spelen. Houd daarom goed in de gaten waar op jouw route jij jouw auto kunt opladen. Neem geen risico’s en ga niet midden in de spits met een bijna lege accu op pad. Signaleer op tijd dat jouw auto stroom nodig heeft en rijd naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt. Of, nog beter: laad jouw auto op voordat je vertrekt. Steeds meer bedrijven beschikken namelijk over een zakelijke laadpaal waarvan jij gebruik kunt maken.