Cover voor Ruim 30 procent van de Nederlandse bedrijfsauto’s is elektrisch.

Ruim 30 procent van de Nederlandse bedrijfsauto’s is elektrisch.

Nederlandse (corporate) bedrijven kiezen steeds vaker voor een elektrische bedrijfswagen. Het aantal EV’s is vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2022: dit steeg van 15 naar 31 procent, vooral ZZP’ers bestellen nog vaak een bestelbus.

Zero-emissiezones

Wat is de voornaamste reden van deze stijging? De naderende zero-emissiezones in Nederland. Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Hiermee willen gemeenten de fijnstof en CO2-uitstoot in de steden verminderen.

Veranderende wet-en regelgeving

Ook zijn veranderende Europese richtlijnen voor duurzaamheidsrapportages een aanjager van deze stijging, de rapportageplicht CO2-uitstoot voor grotere bedrijven is hier een goed voorbeeld van. De afschaffing van de BPM-Regeling voor bestelwagens is ook een groot ingrijpende verandering in wet-en regelgeving.

Onderzoek Athlon

De leasemaatschappij Athlon heeft naar deze stijging een intern onderzoek uitgevoerd. De conclusies uit dit onderzoek?

Ahtlon concludeert uit zijn onderzoek dat corporate bedrijven ‘voorlopen op de elektrificatie’. De leasemaatschappij stelt dat alle groot-zakelijke bedrijven experimenteren met elektrisch rijden.

“Dit zien we minder bij groot MKB en eigenlijk nog bijna helemaal niet bij de kleinere bedrijven en de ZZP’er. De laatste categorie bestelt zelfs nog veelvuldig een dieselbus. Groot MKB maakt wel de overweging, maar ook daar krijgt diesel negen op de tien keer de voorkeur”, aldus De Wit.

Doordat de deadline van emissienormen dichterbij komt, en ‘gezien de technische ontwikkelingen voor zakelijke elektrische leaseauto’s’ verwacht Athlon dat een verdere en grotere groei van het aantal EV’s van bedrijfswagens.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Laat onderstaand enkele contactgegevens achter. Een van de Autoleaseman coaches neemt contact met je op!