Cover voor SEPP subsidie 2024 blijft op €2950 per auto.

SEPP subsidie 2024 blijft op €2950 per auto.

De subsidie binnen de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, kortweg SEPP, zou in 2024 met €400 per nieuwe elektrische auto dalen, maar dat is van de baan: wie volgend jaar als particulier een nieuwe EV leaset, kan net als dit jaar rekenen op een tegemoetkoming van €2.950.

Update

Op dinsdag 9 januari om 9.00 uur heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het digitale loket geopend waar je aanschafsubsidie kunt aanvragen. Dat kan net als in 2023 weer voor een nieuwe elektrische auto met een fiscale waarde (catalogusprijs) van maximaal €45.000 én voor een gebruikt exemplaar met een oorspronkelijke cataloguswaarde van maximaal €45.000.

De totale subsidiepot is gevuld met 87,4 miljoen euro. Dat is minder dan vorig jaar. In 2023 was er namelijk 99,4 miljoen euro beschikbaar. Van de ruim 87 miljoen is 58 miljoen bestemd voor de aanschaf – of private lease – van een nieuwe elektrische auto. Dat is maar liefst 9 miljoen euro minder dan vorig jaar. Toen was immers 67 miljoen euro van de totale subsidiepot bestemd om de aanschaf of private lease van een nieuwe elektrische auto aan te jagen. Ook zijn er dit jaar enkele miljoenen minder beschikbaar om de aanschaf of private lease van een gebruikte elektrische auto te stimuleren. Vorig jaar zat er immers 32,4 miljoen euro in dat deel van de pot. Dit jaar gaat het om 29,4 miljoen.

Hoogte subsidie

Dat blijkt uit stukken aan de Kamer van staatssecretaris Heijnen (infrastructuur). De subsidie op nieuwe elektrische auto’s zou per 2024 worden afgebouwd naar €2.550, maar blijft nu €2.950 per auto. Daarmee wordt nu toch vastgehouden aan de oorspronkelijke, in 2020 voorgestelde afbouwsnelheid in plaats van de later voorgestelde ‘versnelde afbouw’. 

De SEPP is namelijk gekoppeld aan een jaarlijks budget en door een tegenvallende vraag naar EV’s wordt dat budget dit jaar toch al niet opgemaakt. De verwachting is dat een hoger subsidiebedrag dat feit niet kan veranderen, zeker omdat het dit jaar resterende bedrag wordt overgeheveld naar volgend jaar. Onder de streep is de overheid dus weliswaar meer geld kwijt dan bij de voorgenomen subsidie van €2.550, maar wordt het budget tegelijkertijd gegarandeerd niet overschreden.

De vraag naar EV in 2023 valt tegen

Dat de vraag naar EV’s tegenvalt, is ook precies de reden waarom de subsidie niet wordt verlaagd. Er is simpelweg te weinig vraag naar EV’s en aangezien het doel van SEPP nu juist is om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren, is het niet meer dan logisch dat daarop wordt gereageerd.

Onlangs werd al bekend dat de animo voor de subsidie – en daarmee kennelijk voor een nieuwe EV onder particulieren – tegenvalt. Dat past in een grotere trend van een teruglopende vraag naar EV’s, zowel in Nederland als in Europa. Begin oktober was de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s nog voor meer dan de helft gevuld. De pot voor gebruikte EV’s, waarop SEPP ook van toepassing is, gaat een stuk harder: een paar dagen geleden was daar nog maar 20 procent van over.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor de Autoleaseman nieuwsbrief. Zo blijf jij altijd op de hoogte van het laatste nieuws.