Cover voor Hoe verleng je de levensduur van de accu van een elektrische auto?

Hoe verleng je de levensduur van de accu van een elektrische auto?

Het lijkt misschien eenvoudig, maar het opladen van een elektrische auto vraagt enkele voorzorgsmaatregelen die je verder laat komen met je accu. Hier zijn enkele tips voor een langere levensduur van de accu van je elektrische auto.

Vermijd snelladers

Zoals elke batterij heeft die in jouw elektrische auto een geprogrammeerde levensduur van een bepaald aantal oplaadcycli. Ook al is de verleiding groot om vaak naar snel laadstations te gaan, toch is het interessant om te weten dat dit impact heeft op de levensduur van de cellen. Het is dus beter om even geduld te hebben en je auto aan te sluiten op bijvoorbeeld een wallbox of openbare laadpaal.

Binnen laden, zeker in de winter

De capaciteit van de accu is afhankelijk van de buitentempratuur. Een auto die buiten geparkeerd staat als het vriest, kan tot 20-30 procent van zijn vermogen verliezen. Het is beter om je auto in een garage te parkeren. Als dit niet mogelijk is, kun je een uur voordat je op pad gaat een nieuwe laadsessie plannen om te profiteren van de voordelen van het verwarmingssysteem van je batterij en om energie te besparen door je interieur ook op temperatuur te krijgen.

Laad niet te vol

Voor dagelijks gebruik is het raadzaam om niet onder de 20 procent te gaan en niet hoger dan 80 procent om de batterij niet te veel te belasten. Ook kun je dan zijn eigenschappen zo lang mogelijk behouden. Om dit te doen, programmeer je gewoon de computer van de auto om tussen deze percentages te blijven.

Laat de accu afkoelen

Het opladen van een hete batterij raden we af omdat het risico op schade reëel is. Dat komt door de hoge temperaturen van de cellen bij het laden. Steeds meer auto’s hebben echter hun eigen besturingssysteem dat dit soort situaties vermijdt. Dan wordt bij koud weer de accu verwarmd, en bij warmer weer tijdens het laden de accu juist gekoeld.

Gebruik de auto regelmatig

Algemeen wordt aangenomen dat de accu van een elektrische auto schade oploopt vanaf een maand stilstand. Daarom is het raadzaam om de auto twee tot drie keer per maand te gebruiken om de batterij niet te beschadigen en geen rijbereik te verliezen. Zo draag je ook bij aan een langere levensduur van de accu.