Cover voor Waarom is een autoverzekering twee keer zo duur geworden?

Waarom is een autoverzekering twee keer zo duur geworden?

Auto’s zijn duur, benzine is duur, onderhoud is duur en tot overmaat van ramp zijn ook autoverzekeringen duur. Sterker nog, in zeven jaar tijd zijn de premies verdubbeld. Dit is waarom.

Vergeleken met juni vorig jaar zijn de premies voor autoverzekeringen met 19,6 procent gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Independer. Dat komt neer op een gemiddelde prijsstijging van 160 euro in één jaar voor een WA-verzekering

Waarom gaan de premies in zo’n rap tempo omhoog?

Ook andere autoverzekeringen zijn in twaalf maanden tijd een stuk duurder geworden. Voor WA+ betaal je nu 14,1 procent meer (zo’n 119 euro extra) en de stijging bij all-risk komt uit op 8 procent (plus 80 euro). Waarom gaan de premies in zo’n rap tempo omhoog? Een oorzaak is het aantal verkeersongevallen. Het aantal verkeersongevallen is in 2022 met ruim 10 procent gestegen. De andere grote oorzaak is de kosten van reparaties. Deze kosten zijn in het afgelopen jaar gestegen door stijgende arbeidskosten en duurdere onderdelen.

Hoe heeft dit impact in leasing?

Er wordt veelal gekozen voor full service operational lease, in deze leaseconstructie zit ook verzekering bij. De leasemaatschappij kan er voor kiezen om dit in eigen beheer te doen of om dit uit te besteden. De leasemaatschappij voelt ook de verhoging van de premies en zullen dit doorvoeren in prijsveranderingen. De veranderende tarieven van afgelopen jaar is dus ook mede door de verhoging van de autoverzekeringen.