Cover voor Waarom moet ik zelf betalen als ik een band kapot rijd?

Waarom moet ik zelf betalen als ik een band kapot rijd?

Voortijdige vervanging van de banden in niet gedekt. Leasemaatschappijen gaan altijd uit van normale bandenslijtage. Maar hoe zit dit nu exact? In dit artikel zetten wij dit uiteen voor je.

Nederland telt ruim 1,3 miljoen zakelijke rijders. Uit onderzoek van Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) blijkt dat 81 procent van deze leaserijders een autoregeling heeft ondertekend. Of je nu onderweg bent naar je werk, naar de supermarkt of naar je school om de kinderen op te halen, een lekke band daar zit niemand op te wachten. Toch kan het je op het meest ongelukkige moment overkomen. De meeste leasemaatschappijen gaan altijd uit van normale bandslijtage. Een kapot gereden band wordt gezien als een niet verhaalbare schade. Helaas kun je als bestuurder niet alles wat er op het wegdek ligt zien en een scherp voorwerp zoals een spijker kan dan zo in je band schieten.

Of je zelf moet betalen voor een lekke band van een lease auto hangt af van de specifieke afspraken die zijn gemaakt in het leasecontract en de bijbehorende algemene voorwaarden. Indien sprake is van een niet verhaalbare schade, lijdt dit veelal tot een doorbelasting van het eigen risico. Het niet versleten deel van de kapot gereden band (restprofiel) wordt als eigen risico aan uw werkgever doorbelast. De meeste leasebedrijven belasten de kosten door inzake het vervangen van een stukgereden band. Dat doen op basis van het restprofiel te meten en dat te verrekenen met de nieuwprijs van de band. Ter indicatie ben je voor een standaard maat van autobanden rond de 100 euro per band kwijt. 

Niet verhaalbare schade

Een niet-verhaalbare schade bij een auto is een schade waarvoor geen aansprakelijke partij kan worden aangewezen. Met andere woorden, het is een schade die niet kan worden verhaald op iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij schade als gevolg van een natuurramp, zoals een overstroming of een hagelbui. Ook schade als gevolg van vandalisme of diefstal waarbij de dader onbekend is, kan worden beschouwd als niet-verhaalbare schade.

In sommige gevallen kan een niet-verhaalbare schade worden gedekt door een verzekering, zoals een allriskverzekering of een cascoverzekering. Het is echter altijd belangrijk om de polisvoorwaarden van de verzekering goed te bekijken om te zien wat wel en niet gedekt wordt. Als je niet zeker weet of je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van een lekke band, kun je het beste contact opnemen met de leasemaatschappij voor meer informatie. Of je zelf moet betalen voor een lekke band van een lease auto hangt af van de specifieke afspraken.

Werknemers zijn in principe aansprakelijk voor schades tijdens het woon-werkverkeer. De werkgever is verantwoordelijk voor de lease en kan de eigen bijdrage doorberekenen door een directe inhouding op het salaris van de werknemer. In de praktijk zijn dergelijke afspraken onderdeel van de gemaakte afspraken in de autoregeling tussen de werkgever en werknemer.

Heb je nog meer vragen?

Vul het onderstaande formulier in, met daarin je vraag! De Autoleaseman coaches nemen contact met je op om je vraag te bespreken.

De Autoleaseman Impact

Lees ervaringen van wie er het meest toe doen: onze klanten.

Perfecte customer service van Autoleaseman !!!

Prima geholpen van offerte tot aanschaf van de auto. Helemaal niks op aan te merken, Yarton neemt de tijd voor je en geen vraag is te veel. Alles helder en duidelijk. Ik raad Autoleaseman iedereen aan.

Perfect.

Hele goeie ervaring, Heb eigenlijk alleen maar Yarton gesproken. Heeft me heel erg goed geholpen ook met verschillende keuzes/oplossingen, Kon altijd bij hem terecht heb helemaal niks te klagen.

Uitstekend geholpen en snel

Uitstekend geholpen en snel

Goede service en komt alle beloftes na.

Goed contact gehad met het personeel en een prachtige auto kunnen leasen. Top service!

Goede en heldere communicatie

Vriendelijk contact

Prima

Rustig, vriendelijk en prima contact. Geen vlugge koude zakelijke praatjes. Maar inhoudelijk en gevoel dat er tijd voor je genomen wordt bij vragen.

Top

Een heldere en transparante communicatie met Yarton. Hij heeft mij perfect begeleid in dit proces

Super geregeld allemaal

Kan niet meer zeggen als dat ik heel tevreden ben