Cover voor Waarom wordt het compacte segment steeds duurder?

Waarom wordt het compacte segment steeds duurder?

Het compacte segment wordt steeds duurder. De Volkswagen Polo en de Ford Fiesta komen wat fiscale waarde betreft nu zelf boven de €25.000 euro uit. Wat zijn nou de redenen dat het compacte segment steeds duurder wordt?

Veiligheidseisen auto’s 2025

Nieuwe auto’s moeten aan steeds hogere veiligheidseisen voldoen. Zaken als rijbaanassistentie, parkeersensoren en een achteruitrijcamera zijn verplicht op nieuwe modellen en vallen dus onder de standaarduitrusting. Bij modellen in het hogere segment was dit al gebruikelijk, maar dit zien we nu ook terugkomen in het compacte segment.

Aanhoudende tekorten

De markt is zich langzaam aan het herstellen, echter door aanhoudende tekorten bij fabrieken wordt de prijs omhoog gegooid. Ook beginnen grondstoffen voor het maken van onderdelen steeds schaarster. Dit resulteert vervolgens in een stijging van de grondstofprijzen, met als gevolg dat de prijzen van de voertuigen ook stijgen.

Wet en regelgeving

De belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe hoger de uitstoot hoe meer je mag betalen. De regering heeft deze regels verscherpt. Voor een compacte auto kan dat zo meer dan €1.000 kosten. Er waren zelfs plannen om de BPM mogelijk in 2025 te gaan verdubbelen, dit idee staat alweer op losse schroeven. Elk jaar beslist de overheid de hoogte van de BPM.