Cover voor Wat gebeurt er met bijtelling na 5 jaar?

Wat gebeurt er met bijtelling na 5 jaar?

Regelmatig komen er elektrische occasions, met een datum eerste tenaamstelling in 2020 en 2021, op de leasemarkt. Een USP van deze voertuigen is dat deze het bijtellingspercentage, maar hoe zit dit exact in elkaar?

Wat is bijtelling?

Heb je een zakelijke leaseauto en rijd je daarmee meer dan 500 privékilometers per jaar? Dan betaal je bijtelling. Dat is een belasting op het privégebruik van je zakelijke leaseauto.

Wanneer je de leaseauto alleen zakelijk gebruikt, dan betaal je géén bijtelling, maar je mag dan ook maar 500 km per jaar privé rijden.

Kies je ervoor om je leaseauto ook privé te gaan rijden, dan moet je bijtelling betalen.

Verschillende soorten bijtelling

Op dit moment van schrijven zijn er twee categorieën. Voertuigen met een CO2-uitstoot hoger dan 0, zoals benzine of diesel. En voertuigen met een CO2-uitstoot van 0, zoals elektrisch of waterstof. Bij categorie 1 behoort altijd een bijtellingspercentage van 22%. Bij categorie 2 behoort en bijtellingspercentage van 16%, met uitzondering van elektrische auto’s. Deze hebben een bijtellingspercentage van 16% tot een fiscale waarde van €30.000, boven de €30.000 is het bijtellingspercentage 22%.

Bijtelling staat eerste 5 jaar vast

De bijtelling en mate van ‘korting’ op de bijtelling van je auto staan 60 maanden vast vanaf de datum eerste toelating (DET). Dat is de datum waarop de auto voor het eerst op de weg is toegelaten. Met een nieuwe auto heb je dus de eerste 5 jaar dezelfde bijtelling. 

Welke bijtelling na 5 jaar?

Na de eerste 5 jaar blijft de basis-bijtelling hetzelfde, alléén een eventuele korting verandert of vervalt. Voor nu geldt die korting specifiek voor elektrische auto’s. De korting wordt dan elk jaar opnieuw vastgesteld, op basis van de dan geldende regelgeving.

Opnieuw inzetten van EV’s

Regelmatig komen er elektrische occasions, met een datum eerste tenaamstelling in 2020 en 2021, op de markt. Een USP van deze voertuigen is dat deze het bijtellingspercentage van de datum eerste toelating hebben, deze staat immers 60 maanden vast. Let op dat na deze datum eerste toelating de korting veranderd. Jij ontvangt dan geen korting op je bijtellingstarief meer.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Benieuwd naar alle mogelijkheden voor jou? Vul onderstaand contactformulier in. Een van onze Autoleaseman coaches komt met je in contact!