Cover voor Wat is het meeste geschikte kilometerbundel voor jou?

Wat is het meeste geschikte kilometerbundel voor jou?

Wat is de meest geschikte kilometerbundel bij een lease auto? Dat is een veel gestelde vraag onder alle leaserijders. De kosten van een lease auto hangen dan ook af van de gekozen kilometerbundel en het daadwerkelijke aantal kilometers dat je gaat rijden.  Het kan voordeliger zijn om bij te betalen als je (iets) meer gereden hebt dan je gekozen bundel. Terwijl het soms juist slimmer is om een iets ruimere bundel te hebben en minder kilometers te rijden dan afgesproken. 

Reken zelf uit wat voor jou het voordeligst is

Dit hangt af van de meerprijs buiten de bundel, de ‘meerkilometerprijs’. Hiervoor rekenen de meeste leasemaatschappijen tussen de €0,05 en €0,16 per extra gereden kilometer. Dit bedrag hangt af van de grootte van de private leaseauto. Sommige bedrijven berekenen de leaseprijs opnieuw bij afwijkingen van 10%.

Meerkilometers zijn duurder dan de kilometers in de bundel. Bij precies 11.000 gereden kilometers is een bundel van 11.000 km goedkoper dan een bundel van 10.000 km plus 1000 meerkilometers. Maar bij 10.500 kilometer per jaar kan een bundel van 10.000 beter uitpakken. Vanaf welk aantal kilometers je goedkoper uit bent, verschilt per private leaseaanbieder en per leaseauto. 

Rekenvoorbeeld:

Stel een kilometrage van 10.000 kilometer kost €300 per maand en een kilometrage van 15.000 kilometer €325 per maand. Per jaar ben je dan 12 x €25 = €300 meer kwijt bij de grotere bundel. De extra prijs per kilometer als je voor de 15.000 kilometer bundel kiest bedraagt dan 300/5000 = €0,06. Dit wordt gezien als de ‘binnenbundelprijs’.

Dit bedrag vergelijk je met de meer kilometerprijs. Liggen deze prijzen dicht bij elkaar? Dan komt de bundel van 10.000 kilometer eerder in aanmerking. Is er sprake van een hogere meer kilometerprijs dan de ‘binnenbundelprijs’ dan kan het aantrekkelijk zijn om voor de hogere kilometrage te kiezen, als je van te voren weet dat je niet precies 10.000 of 15.000 kilometer per jaar gaat rijden.

Hoe worden minderkilometers berekend?

Leasemaatschappijen geven je meestal niets terug voor kilometers die niet maakt. Als ze het doen, is het bedrag vaak lager dan de meer kilometerprijs.  Alleen hoe worden de minderkilometers nu berekend? Leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease, zoals Van Mossel Privé Lease, verrekenen op de einddatum van je contract de betaalde meer kilometers met de minderkilometers.

Kan ik het aantal kilometers tussentijds aanpassen?

Als je incidenteel meer kilometers rijdt, is het meestal voordeliger om de meer kilometers af te rekenen in plaats van het contract aan te passen. Wanneer je structureel meer kilometers rijdt dan vooraf ingeschat, dan kun je tijdens de contractperiode het jaarkilometrage verhogen. Het verlagen van het jaarkilometrage is overigens vaak niet mogelijk.