Cover voor Welke leasevormen zijn interessant voor ZZP’ers en MKB’s?

Welke leasevormen zijn interessant voor ZZP’ers en MKB’s?

Het leasen van een bedrijfsauto is voordeliger dan deze te kopen. Ook bij relatief weinig kilometers kan het interessant zijn. Maar welke vorm van zakelijk leasen past bij jou?

Operationeel leasen biedt gemak, omdat je het beheer en onderhoud uit handen geeft aan de leasemaatschappij. Daarnaast betaal je een vast bedrag per maand. Onderhoudskosten, verzekeringskosten en wegenbelasting zijn bij de prijs inbegrepen. Alleen je brandstofkosten zijn variabel. Zo weet je als ondernemer waar je aan toe bent. Als je bedrijf niet voldoende start- of werkkapitaal heeft om een auto aan te schaffen, kan leasen aantrekkelijk zijn.

Verschillende vormen mogelijk

Er zijn verschillende vormen mogelijk voor ZZP’ers en MKB’s. Zo is er Operational Lease, Financial Lease of is zelfs Private Lease mogelijk.

Operational Lease

Steeds meer in opkomst bij zzp’ers en mkb’ers is operational lease. Indien je jouw start- of werkkapitaal liever aan andere zaken dan een auto besteedt, dan kan operational lease wellicht de oplossing voor jou zijn. Operational lease lijkt op langdurig huren. De auto blijft economisch en juridisch eigendom van de leasemaatschappij. Het uitgangspunt van operational lease is dat je als ondernemer zorgeloos kunt rijden. Kosten van aanschaf, onderhoud, reparaties, verzekeringen en administratie zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Ook loop je als ondernemer geen restwaarderisico. Wel sluit je een contract af voor een aantal jaar.

Financial Lease

Wil je zelf keuzes kunnen maken over het beheer en onderhoud van een leaseauto, en heb je geen financiële mogelijkheid het aankoopbedrag van de auto te financieren op de zaak? Dan kan financial lease voor jouw bedrijf de oplossing zijn.

Economisch ben je de eigenaar van de auto, maar de leasemaatschappij financiert het aankoopbedrag. Je lost via je bedrijf de auto af. Fiscaal mag je de auto op naam van de zaak afschrijven, maar je draagt ook de risico’s van de waardevermindering en het onderhoud. 

Private Lease

Als je weinig zakelijke kilometers maakt en je het geen probleem vindt om de privéauto óók zakelijk te gebruiken, kan private lease een oplossing voor je zijn. Bij private lease huur je als particulier een auto voor een vast bedrag per maand. Je sluit privé een contract af. De zakelijke kilometers kun je voor €0,21 per km aftrekken van de omzet. Hiervoor moet je een rittenregistratie bijhouden ter verantwoording aan de Belastingdienst. 

Net als bij operational lease zijn de kosten van aanschaf, onderhoud, reparaties, verzekeringen en administratie voor rekening van de leasemaatschappij. Het voordeel ten opzichte van operational lease is dat je géén bijtelling hebt als je meer dan 500 km per jaar privé rijdt. Het nadeel is dat je de maandelijkse leasekosten en de btw niet zakelijk kunt aftrekken. Ook moet je er rekening mee houden dat je een privécontract afsluit dat wordt geregistreerd bij het BKR. Dit kan van invloed zijn op de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten