Cover voor Welke trends zijn er momenteel op de leasemarkt?

Welke trends zijn er momenteel op de leasemarkt?

Afgelopen jaren is de leasemarkt flink in beweging geweest. Onlangs publiceerde de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) de belangrijkste trends van 2022 in nieuwe leaseauto’s. Vereniging van Zakelijke rijders (VZR) heeft deze publicatie inzichtelijk gemaakt. Er zijn vijf herkenbare trends zichtbaar.

 1. Er worden meer (jong) gebruikte leaseauto’s ingezet
  In 2022 was er extra vraag naar leaseauto’s door de krappe arbeidsmarkt en sterke economische groei. De registraties van nieuwe lease personenauto’s daalden in 2022 volgens cijfers van RDC met 3,3% (-5.400) tot iets meer dan 156.000. Tegelijkertijd stegen de registraties van jonge gebruikte auto’s en herinzet van leaseauto’s: +39% (+16.000) tot ruim 57.000. De totale omvang van het leasepark blijft daarnaast op peil door auto’s langer in te zetten (contractverlenging).
 2. Klanten in private lease groeien door
  De stijging van aanschafprijzen lijkt een belangrijke reden in de keuze voor private lease. Klanten groeien door van kleine stadsauto’s uit het A-segment naar gezinswagens. Daarnaast neemt het aandeel 55-plussers toe. Deze groep heeft gemiddeld ook meer te besteden. In nieuwe private leaseauto’s steeg de gemiddelde aanschafprijs van 30.000 euro in 2021 naar bijna 33.400 euro in 2022.
 3. Compacte gezinsauto’s meest gekozen als nieuwe leaseauto. 
  Bijna driekwart van de gekozen nieuwe leasemodellen zijn afkomstig uit het B- of C-segment. De Peugeot 208 is de meest geregistreerde nieuwe leaseauto. Dit is een model uit het B-segment. De top drie van meest geregistreerde automerken in 2022 zis achtereenvolgend: Kia, Peugeot en VW.
 4. Hybride auto’s onverminderd populair
  Voor wie elektrisch rijden nog geen optie is heeft aan een hybride een prima keuze. Het aandeel hybride in nieuw geregistreerde leaseauto’s neemt toe van 19,5% naar 22%.Er is een daling waarneembaar in het aandeel benzine motoren. Dit ging van 49,5% naar 43,6% geregistreerde exemplaren. Diesel is overigens vrijwel verdwenen met een aandeel van minder dan 1%.
 5. Het aandeel elektrische auto’s in een leasvorm groeit dankzij private lease
  Het aandeel volledig batterij elektrisch voertuig (BEV) in de nieuwe leaseregistraties stijgt bij personenauto’s van 22,3% naar 25,4%. Die groei is volledig te danken aan private lease. In dit segment nam het aandeel toe van een kleine 11% in 2021 naar 26% in 2022. Private lease maakt het particulieren makkelijker om elektrisch te rijden. De relatief hoge investering (aanschafprijs) wordt gedaan door de leasemaatschappij, terwijl de consument profiteert van de lagere kosten voor het gebruik

Deze trends zullen in constante ontwikkeling zijn en blijven. Informeer bij Autoleaseman voor de actuele trends en ontwikkelingen van dit moment!