Cover voor Zeven misvattingen over  Private Lease

Zeven misvattingen over Private Lease

Private lease is de laatste jaren hard aan het groeien. In 2022 was 24% van het totale autoleasepark een private lease auto. Toch hoor je vaak nog misvattingen over private lease. Door onze jarenlange ervaring en kennis verklaren wij de 7 grootste misvattingen over private lease.

Leasen is duurder dan kopen

Dit gaat niet altijd op, integendeel. Leasemaatschappijen kopen op grote schaal auto’s in waardoor ze meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Verder zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het casco risico (het allrisk deel) zelf afdekken. Tot slot vergeet men de grootste kostenpost. De afschrijving van een voertuig. Afschrijving is voor velen een lastig begrip om tastbaar te maken, want je geeft het maandelijks “niet” uit. Het blijft echter kosten die je maakt, alleen voel je deze kosten pas wanneer je het voertuig wilt verkopen. Al met al ben je daardoor in veel gevallen met private lease goedkoper uit dan wanneer je de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen.

Bij ieder krasje kan ik mijn portemonnee trekken

Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Natuurlijk wordt de auto aan het einde van het leasecontract gecheckt op schade. Er is van te voren onderscheid gemaakt tussen ‘acceptabele schade’, zeg gebruikssporen en ‘niet acceptabele schade’. Als de ‘niet acceptabele schade’ gedekt is door je verzekering, bijvoorbeeld als het andermans schuld is, dan is er niks aan de hand. Is de schade niet gedekt dan wordt het eigen risico aangesproken.

Alleen ik mag in de auto te rijden

Nee, jij bepaalt wie er met de auto mag rijden. Je blijft wel het aanspreekpunt voor de leasemaatschappij.

Mijn schadevrije jaren gaan verloren

Zeker niet. Ook al staat de verzekering niet op jouw naam, door aan het einde van de leaseperiode een ‘Schadevrij rijden-verklaring’ op te vragen bij de leasemaatschappij kun je aantonen dat je al die jaren geen schade hebt gemaakt. Als je dat ook bij je laatste autoverzekeraar opvraagt, kun je met deze twee bewijzen bij een nieuwe verzekeraar aankloppen.

Ik krijg geen hypotheek

Niet helemaal waar, maar wel iets om goed op te letten. Doordat er bij private lease een BKR-registratie wordt gemaakt van het totale leasebedrag (maandbedrag x maanden looptijd), kan dit gevolgen hebben voor het maximaal te lenen bedrag voor een hypotheek. Bij de volgorde van eerst een hypotheek en vervolgens een private leaseauto is er meestal geen probleem. Maar bewandel je de omgekeerde weg, kan het een behoorlijke hap uit het maximaal te lenen hypotheekbedrag betekenen. Staat het kopen van een huis ook op de planning? Dan is het verstandig om dit goed uit te vragen bij je hypotheek- of financieel adviseur.

Als je meer kilometers rijdt, betaal je meer

Vergelijk het met de belminuten van je telefoonabonnement. Ga je over je bundel dan betaal je een aangepast tarief voor iedere minuut die je meer belt. Bij private lease kies je een kilometerbundel die bij je past. Ga je over je bundel heen dan betaal je voor de extra kilometers die je maakt. Het verschilt per leasemaatschappij of dit een vast of variabel tarief is per extra kilometer. Ook voor het moment van betalen voor die kilometers kan verschillen: of het is pas aan het einde van je leasecontract of je kunt dit tussentijds afstemmen met de leasemaatschappij. Ben je aan het einde van je contract en je zit onder de kilometerbundel, dan krijg je het verschil terug. Of je moet bij betalen of geld terugkrijgt, in beide gevallen is het ook per leasemaatschappij verschillend of dit met terugwerkende kracht wordt doorberekend of aan het einde van je leasecontract wordt verrekend.

Ik zit vast aan het leasecontract

Nee hoor, bij persoonlijke omstandigheden kun je bij diverse maatschappijen per direct en zonder extra kosten het leasecontract beëindigen. Dat zijn situaties waar je liever niet in verzeild raakt, zoals ontslag, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, ontbinden van een partnerschap en overlijden. Let dus op of de leasemaatschappij dat aanbiedt. Wil je van de auto af omdat je het kleurtje zat bent of een mooier exemplaar hebt gezien, betaal je wel een restbedrag.

Een greep uit ons Private Lease aanbod